Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Europarlament a Rada EÚ sa dohodli na posilnení mechanizmu civilnej ochrany

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok privítala pondelňajšiu dočasnú dohodu medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu a Rady EÚ o posilnení mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Podľa jej slov to pomôže Únii lepšie bojovať proti pandémii ochorenia COVID-19 najmä v oblastiach, ako je spoločný nákup lekárskeho vybavenia.

"Vítam dohodu o posilnení mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Po prvýkrát bude EÚ schopná obstarať priamo všetko potrebné na riešenie zdravotnej krízy vrátane zdravotníckeho vybavenia," napísala šéfka eurokomisie na svojom účte na Twitteri. A spresnila, že EÚ potrebuje mať nástroje na rýchlu podporu členských štátov, keď dôjde k nejakej ďalšej kríze. Európsky parlament a Rada EÚ (členské štáty) dosiahli v pondelok dočasnú dohodu o reforme mechanizmu civilnej ochrany EÚ s cieľom zlepšiť predchádzanie, pripravenosť a reakciu na rôzne katastrofy.

Cieľom dohody je posilniť súčasný právny rámec v oblasti civilnej ochrany po skúsenostiach s reakciou na pandémiu koronavírusu. Európsky parlament tvrdí, že cieľom nových ustanovení je zabezpečiť, aby EÚ a členské štáty boli lepšie pripravené reagovať v prípade ďalších mimoriadnych situácií, najmä ak sa týkajú viacerých členských krajín súčasne. S cieľom rýchlejšieho nasadenia pomoci v krízových situáciách bude eurokomisia schopná získať priamo a za osobitných podmienok potrebné finančné zdroje v rámci nástroja rescEU.

Vo finančnom období 2021 - 2027 bude pre mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany vyčlenených 1,263 miliardy eur, ktoré budú doplnené o ďalších 2,056 miliardy eur z plánu obnovy EÚ. Celkový rozpočet pre túto oblasť bude zhruba päťkrát väčší ako rozpočet za posledných sedem rokov. Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany bol zriadený v roku 2013 ako dobrovoľný systém na pomoc členským štátom pri riešení čoraz častejších prírodných katastrof. Od roku 2019, keď bol vytvorený nástroj rescEU, môže EÚ spoločne obstarávať potrebné zdroje na pomoc krajinám postihnutým katastrofami, keď sú ich národné kapacity preťažené.

Viac o téme: Európska úniaEuroparlamentUrsula von der LeyenováCivilná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu