Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri útoku Talibanu zahynulo šestnásť príslušníkov bezpečnostných síl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Najmenej 16 príslušníkov afganských bezpečnostných síl prišlo o život v provincii Kundúz na severe Afganistanu pri útoku militantného hnutia Taliban. Informovali o tom v piatok tamojší predstavitelia, píše agentúra DPA.

Ďalších dvoch príslušníkov bezpečnostných zložiek militanti uniesli, povedali pre DPA dvaja miestni politici. K útoku došlo v blízkosti kontrolného stanovišťa tajných služieb. Počas trojhodinovej prestrelky neprišla bezpečnostným silám nijaká posila, a príslušníci hnutia Taliban následne ovládli kontrolné stanovište a zhabali všetky zbrane i zariadenie.

K útokom Talibanu dochádza v rôznych častiach krajiny napriek tomu, že v polovici septembra 2020 sa začali priame mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantmi z Talibanu. Cieľom rozhovorov je dohodnúť sa na prímerí, ktoré má vytvoriť podmienky na zostavenie demokratickej vlády po tom, ako z krajiny odídu vojaci zahraničných síl.

Mierovým rokovaniam predchádzala dohoda, ktorú Taliban a USA podpísali 29. februára 2020 v katarskej Dauhe. Dohoda počíta s tým, že Washington výmenou za bezpečnostné záruky do mája roka 2021 stiahne z Afganistanu všetkých svojich vojakov. Momentálne sú vzájomné rozhovory prerušené, keďže administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena preveruje dohodu uzavretú medzi oboma stranami. Lídri Talibanu medzičasom o afganskom mierovom procese začali diskutovať s predstaviteľmi Iránu a Ruska.

Viac o téme: Bezpečnostné silyútok Taliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu