Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izraelská polícia rozohnala vodnými delami ultraortodoxných demonštrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Sebastian Scheiner)

JERUZALEM - Izraelská polícia zasahovala v utorok v Jeruzaleme a ďalších mestách proti ultraortodoxným židom, ktorí protestovali proti epidemiologickým opatreniam. Demonštranti sa dostali do potýčok s políciou, ktorá zatkla najmenej 14 ľudí, informovala agentúra AFP.

Protestujúci v jeruzalemskej štvrti Mea Šearim hádzali do policajtov paradajky a zapaľovali odpadkové koše. Tamojšia polícia zareagovala nasadením vodných diel, opísal incident fotograf AFP. Policajtov "napadli, keď prišli na miesto zaistiť dodržiavanie pravidiel súvisiacich s lockdownom," uviedla polícia vo vyhlásení. Demonštranti zo židovskej komunity "blokovali cesty a hádzali kamene na bezpečnostné zložky", čo viedlo k zadržaniu ôsmich ľudí. K ďalším zatknutiam došlo podľa polície v meste Bejt Šemeš a v židovskej osade Modi'in Ilit v Predjordánsku.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok ocenil políciu za reakciu na incident, pri ktorom ultraortodoxní protestujúci pri násilnom strete s bezpečnostnými silami podpálili autobus, v dôsledku čoho bol do nemocnice prevezený zranený šofér. K potýčkam došlo v nedeľu v meste Bnej Brak neďaleko Tel Avivu, kde zhruba 50 ľudí blokovalo cestu pneumatikami a odpadkovými košmi a následne do vozidla hádzali kamene, pričom na ňom porozbíjali okná. Izrael zaviedol v decembri v rámci boja proti pandémii už tretí lockdown v poradí.

Napriek prijatým opatreniam zaznamenali v krajine počas januára doteraz najviac úmrtí súvisiacich s nákazou koronavírusom - pribudlo viac než 1000 obetí. Od marca minulého roku tak evidujú v krajine už takmer 4500 úmrtí na ochorenie COVID-19. Niektoré náboženské židovské školy zostali napriek lockdownu otvorené. Mnohí Izraelčania ultraortodoxných židov, ktorí tvoria približne 12 percent populácie, vinia z toho, že sú zodpovední za šírenie pandémie, pretože nerešpektujú platné opatrenia.

Viac o téme: DemonštráciaPolícia Izrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu