Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Na česko-nemeckých hraniciach sa pre sprísnené pravidlá tvorili dlhé kolóny

Na česko-nemeckých hraniciach sa pre sprísnené pravidlá tvorili dlhé kolóny Zobraziť galériu (2)
Na česko-nemeckých hraniciach sa pre sprísnené pravidlá tvorili dlhé kolóny (Zdroj: SITA/Armin Weigel/dpa via AP)

PRAHA - Na viacerých hraničných priechodoch medzi Českom a Nemeckom sa v pondelok tvorili niekoľko kilometrové kolóny. Pendleri z ČR pracujúci v Nemecku sa totiž musia od nedele preukazovať negatívnym testom na nový koronavírus, ktorý nie je starší ako 48 hodín, a to pri každom prekročení hraníc. Informovala o tom agentúra DPA.

Na hraničnom priechode Folmava/Furth im Wald sa na českej strane vytvorilo trojkilometrová kolóna áut. Ďalšia niekoľkokilometrová kolóna vznikla i na jednom z mobilných odberových miest na českej strane, kde pendleri čakali na výsledok testu niekoľko hodín.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako povedal Jan Tříska z Asociácie pendlerov Českej republiky (APČR), nový režim testovania na hraniciach život cezhraničných pracovníkov a ich rodín veľmi sťažuje. Tí, čo si to môžu dovoliť, si budú hľadať novú prácu v Česku, poznamenal. Dodal, že pre mnohých ide o existenciu: "Neistota je obrovská". Nemeckí politici podľa neho z nepriaznivej pandemickej situácie vinia pendlerov bez toho, aby mali k dispozícii relevantné údaje.

Na česko-nemeckých hraniciach sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Armin Weigel/dpa via AP)

Hajtman Karlovarského kraja Petr Kulhánek pre českú televíziu povedal, že povinnosť testovať pendlerov každých 48 hodín je "mimoriadnou záťažou" pre systém testovania. Za zmiernenie opatrení na hraniciach sa v pondelok prihováral český premiér Andrej Babiš, ktorý hovoril s premiérom Bavorska Markusom Söderom. Hoci išlo podľa hovorcu bavorskej vlády o konštruktívny dialóg, spolková krajina sa bude naďalej držať zavedených pravidiel. Do Nemecka dochádza pravidelne za prácou zhruba 35.000-60.000 Čechov.

Nemecko zaradilo v piatok Českú republiku v spojitosti s koronavírusom na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín. Sprísnené opatrenia pre cesty z Česka do Nemecka vstúpili do platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu. V ČR od začiatku pandémie podľa ministerstva zdravotníctva potvrdili 940.004 prípadov nákazy a 15.453 úmrtí.

Viac o téme: HraniceČeskoKolónyNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu