Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diplomati EÚ hľadajú odpoveď na to, ako zareagovať na zatknutie Navaľného

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vľavo) a taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio Zobraziť galériu (3)
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vľavo) a taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio (Zdroj: TASR/AP/John Thys)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa stretli v pondelok v Bruseli, aby okrem iného rokovali aj o spoločnej reakcii na zadržanie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a na masové zatýkanie ľudí počas veľkých víkendových demonštrácií naprieč mestami Ruskej federácie.

Informáciu pred začatím zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci potvrdil aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý dodal, že ďalšími dôležitými témami debát je nastavenie nových vzťahov s administratívou nového amerického prezidenta Joea Bidena a spoločná reakcia EÚ na situáciu vo Venezuele.

Tlačová agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že tri pobaltské krajiny požadujú prísnejšie sankcie EÚ voči Moskve, v rovnakom duchu sa minulý týždeň vyjadril aj Európsky parlament, ktorý dokonca žiada prerušiť práce na plynovode Nord Stream 2, ale väčšina členských štátov je údajne proti okamžitému rozšíreniu sankcií aj na ľudí, ktorí stoja za Navaľného zatknutím.

Diplomati EÚ však musia zvážiť, akú odpoveď dať na masové zatýkanie demonštrantov v Rusku, ku ktorému došlo počas víkendu. Desiatky tisíc ľudí vyšlo do ulíc na podporu Navaľného, ktorý krátko po svojom zatknutí nechal zverejniť video poukazujúce na obrovský a honosný majetok za vyše miliardy eur na pobreží Čierneho mora, ktorý údajne patrí prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Polícia zatýka prívržencov Alexeja
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Igor Volkov)

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis po príchode do Bruselu upozornil, že tieto zábery Putina veľmi nahnevali, aj preto úrady počas víkendu zadržali 3500 ľudí vrátane Navaľného manželky.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas odsúdil zaobchádzanie s demonštrantami v Rusku a vyzval na ich okamžité prepustenie. "Každý má právo vyjadriť svoj názor a zúčastniť sa na demonštráciách v súlade s ruskou ústavou," uviedol Maas pre médiá.

"Situácia okolo Navaľného vyvoláva veľké obavy a musíme hovoriť o tom, ako na to zareagovať, ale chceme sa predovšetkým venovať budúcim vzťahom s Ruskom, ktoré považujeme za dôležitého partnera," opísal situáciu Korčok.

HRW kritizuje "policajnú brutalitu" v Rusku

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch v pondelok kritizovala násilné zásahy ruských bezpečnostných zložiek voči pokojným demonštrantov požadujúcich prepustenie opozičného politika Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra DPA. "Ruské úrady opakovane potláčajú slobodu prejavu a pokojné protesty pomocou policajnej brutality, násilia a hromadného zatýkania a 23. január nebol výnimkou," uviedla vo vyhlásení ruská výskumníčka z HRW Damelja Aitkhozhina.

Demonštrácie za prepustenie Navaľného z väzby sa počas víkendu konali v desiatkach ruských miest. Podľa správ aktivistov z organizácie OVD-Info úrady zadržali viac ako 3700 ľudí. Najviac osôb bolo zadržaných v hlavnom meste Moskva. V ruskej metropole a v druhom najväčšom meste Petrohrad došlo k zrážkam medzi políciou a protestujúcimi. "Úrady sú si vedomé svojej povinnosti rešpektovať základné ľudské práva a rozhodli sa ich nielen ignorovať, ale ich aj pošliapať," uvádza HRW na margo policajných zásahov.

Polícia zatýka prívržencov Alexeja
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Igor Volkov)

Koordinátor siete regionálnych štábov Alexeja Navaľného Leonid Volkov podľa médií uviedol, že na víkendových demonštráciách za Navaľného prepustenie sa zúčastnilo 300.000 ľudí. Polícia a miestne úrady uviedli oveľa menšie počty účastníkov protestov, všíma si DPA. Navaľnyj sa do Ruska vrátil 17. januára, keď v Nemecku ukončil liečbu po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok. Ihneď po prílete ho úrady zadržali a nasledujúci deň ho súd vzal do väzby na 30 dní.

Rusko protestovalo na ambasáde USA za podporu demonštrácií za Navaľného

Rusko v pondelok protestovalo na veľvyslanectve Spojených štátov za príspevky na sociálnych sieťach, ktoré podľa Moskvy podporovali protikremeľské demonštrácie. Rusko zároveň obvinilo americké technologické giganty zo zasahovania do ruských vnútorných záležitostí. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová povedala pre štátne médiá, že Moskva sa sťažovala americkým diplomatom na "podporovanie protizákonných zhromaždení" v niektorých mestách. Hovorkyňa dodala, že Rusko bude vyšetrovať americké IT spoločnosti za "zasahovanie" do ruských vnútorných záležitostí.

Ambasáda USA vydala ešte v sobotu vyhlásenie, v ktorom podporila právo ruských občanov na organizovanie pokojných protestov. Vyjadrila tiež obavy z toho, že ruské úrady podnikajú kroky na potlačenie protestných zhromaždení.

Viac o téme: RuskoEurópska úniaAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu