Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Česká prekladateľka si vyrába liečivú masť z marihuany, hrozí jej väzenie

PRAHA - Česká prekladateľka Libuše Bushka Bryndová z južných Čiech pestuje konope, ktorú využíva na výrobu liečivej masti. Pomáha vraj pri popáleninách či bolestiach kĺbov.

Z rastliny si však vie vyrobiť i čokoládové pralinky, ochutiť smotanu či mäsové hamburgery. Na začiatku roka ju obvinili, že vyrába nepovolenú drogu a hrozí jej päťročné väzenie.

Pestovateľka konope sa bráni, že z nej vyrábala len liečivú masť. Pre nízky obsah tetrahydrokanabinolu (THC) by vraj fajčenie tejto rastliny neprinieslo človeku žiaden pôžitok.

Polícia pri domovej prehliadke objavila ešte v auguste zozbierané listy konope a kvitnúce rastliny, ktoré obsahovali 1,7 percenta THC. "To je, akoby ste niekoho obvinili z výroby destilátu, keď robí mušt," uviedla Bryndová, známa i ako prekladateľka svetoznámych kníh Stephena Kinga. Podľa polície narkomanom stačí marihuana, ktorá má obsah viac ako 0,3 percenta THC.

Bryndová pestuje konope už niekoľko rokov, polícia ju začala preverovať po tom, ako o nej vznikol 10-minútový televízny dokument. Podľa odborníkov nie je pre spoločnosť nebezpečné, ak človek používa túto rastlinu na liečebné účely. Súdy sa tiež pozerajú na tento prípad rôzne. Kriminalista Tomáš Lacina, ktorý prípad vyšetruje, nevylúčil, že stíhanie bude zastavené, ak žena dokáže, že konope jej slúži skutočne len na liečebné účely.

Informácie pochádzajú z internetového portálu iDNES.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu