Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdá rana pre legendárny karneval v Riu: Starosta mu dal pre pandémiu ráznu stopku

Karneval v Riu de Janeiro
Karneval v Riu de Janeiro (Zdroj: SITA / AP)

RIO DE JANEIRO - Svetoznámy karneval v brazílskom meste Rio de Janeiro sa tento rok vzhľadom na pokračujúcu pandémiu koronavírusu neuskutoční. V piatok to oznámil starosta Ria Eduardo Paes, ktorého cituje agentúra Reuters.

Starosta si podľa vlastných slov dobre uvedomuje veľkú kultúrnu aj ekonomickú hodnotu tradičného výročného karnevalu, ktorý bol pôvodne naplánovaný na polovicu februára 2021. Šéf magistrátu si však za súčasnej pandemickej situácie v Brazílii nedokáže predstaviť uskutočnenie karnevalových osláv ani v neskoršom termíne, napríklad v júli tohto roku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zrušenie tejto každoročnej tradície nie je prekvapujúce, komentuje Reuters. Najväčšia latinskoamerická krajina totiž momentálne bojuje s druhou vlnou pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. V súvislosti s chorobou COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, tu zomrelo už viac ako 200.000 ľudí, čo je po USA druhý najvyšší počet úmrtí na svete. Brazílska vláda zároveň čelí rastúcej nespokojnosti verejnosti v súvislosti s pomalým tempom očkovania obyvateľstva.

Vrcholom karnevalu býva tanečné finále 13-tich najlepších samba škôl v krajine. Na mieste konania zvanom Sambadróm vystupuje za každú školu viac ako 3000 tanečníkov, pričom ich pozoruje až do 90.000 ľudí. Karneval sa každý rok uskutočňuje pred začiatkom rímskokatolíckeho obdobia pôstu, ktoré sa začína v Popolcovú stredu a končí sa Veľkým piatkom.

Viac o téme: KarnevalPandémiaBrazíliaRio de JaneiroEduardo PaesKoronavíris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu