Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sú vakcíny proti KORONAVÍRUSU bezpečné? Krátko po očkovaní zomreli piati Francúzi

Začiatok očkovania proti koronavírusu na Slovensku Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Začiatok očkovania proti koronavírusu na Slovensku Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PARÍŽ - Len niekoľko dní po očkovaní proti koronavírusom zomrelo vo Francúzsku päť ľudí. Zdravotnícke orgány začali vyšetrovanie s cieľom objasniť možnú súvislosť. Podobné, zatiaľ nevysvetlené úmrtia sa nedávno vyskytli aj v Nórsku - tu sa žiada opatrnosť pri očkovaní veľmi starých a chorých ľudí.

Všetkých päť ľudí dostalo vakcínu od spoločnosti Biontech/ Pfizer - traja z nich v opatrovateľskom dome v Nancy a ďalší dvaja v Perpignane. Ako v stredu oznámil francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, zodpovedné farmaceutické úrady by mali teraz objasniť presnú príčinu smrti.

Bolo oznámené dôkladné vyšetrenie

„Ide o ľudí, ktorí zomreli niekoľko dní po očkovaní bez rozvinutia alergických reakcií,“ uviedol minister. „Postihnutí sú starí alebo veľmi starí ľudia so základnými chorobami,“ uviedol. Najskôr je potrebné starostlivo skontrolovať, či nejde iba o „nešťastnú časovú zhodu okolností“ a či príčina smrti nie je úplne iná.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Zaregistrovaných 139 závažných vedľajších účinkov

Zatiaľ sa vakcína od spoločnosti Biontech/ Pfizer aplikovala hlavne vo Francúzsku. Od začiatku očkovacej kampane sa na sociálnych sieťach šíria pravidelné správy o úmrtiach. Véran potvrdil, že vo Francúzsku bolo zaregistrovaných 139 prípadov závažných vedľajších účinkov.

Ochota očkovať sa nedávno zvýšila

Po počiatočnom skepticizme ohľadom očkovania v krajine teraz 54 percent Francúzov uviedlo, že sa dajú zaočkovať proti koronavírusu - v decembri to bolo iba 39 percent opýtaných. Vo Francúzsku bolo doteraz zaočkovaných takmer 586 000 ľudí. Vakcína je vyhradená pre zdravotníckych pracovníkov, obyvateľov opatrovateľských domovov a osoby staršie ako 75 rokov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Podobné podozrivé prípady v Nórsku

Aj v Nórsku sa nedávno objavili správy, že len pár dní po prvom očkovaní zomrelo 23 ľudí. Existuje podozrenie, že niektorí veľmi slabí ľudia by sa nedokázali vyrovnať s obvyklými reakciami na očkovanie, ako sú horúčka a nevoľnosť, vysvetlil Nórsky farmaceutický úrad, ktorý tiež vyzval na opatrnosť u veľmi starých chorých ľudí.

Viac o téme: SmrťVakcínaVedľajšie účinkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu