Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruská vakcína je podľa výrobcu účinná voči všetkým kmeňom KORONAVÍRUSU

Ruský premiér s vakcínou Sputnik V
Ruský premiér s vakcínou Sputnik V (Zdroj: SITA/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

MOSKVA - Žiaden z nových kmeňov koronavírusu nemôže ovplyvniť účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V, uviedla v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenia Denisa Logunova, zástupcu riaditeľa Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu epidemiológie a mikrobiológie, ktorý vakcínu vyvinul.

"Vírus mutuje, pretože sa prispôsobuje situácii, stáva sa nákazlivejším, šíri sa rýchlejšie. Nemá to však žiadny vplyv na účinnosť vakcíny. Početné kmene už boli v Rusku zistené, hlavne v Gamalejovom centre. Nenašli sme však jediný kmeň, ktorý by bol ťažšie neutralizovateľný ako pôvodný, objavený vo Wu-chane," povedal Logunov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa jeho slov je ťažko predpovedať, ako sa vírus zmení po vytvorení kolektívnej imunity. "Zmení sa na sezónne ochorenie, o ktorom málo vieme, alebo sa bude správať ako chrípka, mutovať každý rok, takže bude treba meniť antigény vakcíny a vykonávať každoročne očkovanie? V tejto chvíli nikto nepozná odpoveď," zdôraznil vedec. Nové kmene koronavírusu boli v Spojenom kráľovstve a Juhoafrickej republike objavené v decembri 2020. Podľa vedcov sú nákazlivejšie ako iné.

Viac o téme: účinnosťVakcínaRuskoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu