Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Neďaleko Slovenska: Rakúsko zasiahlo silné zemetrasenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

GRAZ - V stredu došlo v Štajersku k ďalšiemu zemetraseniu, ktoré bolo cítiť v oblasti Admont. Bolo pomerne silné: Podľa úradov malo silu 4,5 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum bolo hlboko asi osem kilometrov. Doteraz neboli hlásené žiadne škody.

Toto sú seizmologicky nepokojné časy: Zem sa neustále trasie. Keď na konci decembra spôsobilo v Chorvátsku zemetrasenie vážne škody, „pohupovalo“ sa aj Štajersko. Odvtedy bolo zistených niekoľko následných dotrasov.

V stredu, o 8:30, sa to stalo znova: „Počul som ranu, ktorá mi pripomínala Draken (vojenská stíhačka, pozn. red-)“, povedal svedok pre rakúske médiá čitateľ, ktorý žije v Hornom Štajersku. Potom okamžite hľadal ochranu pod zárubňou. „Lampy sa pohli.“ Po niekoľkých sekundách sa to skončilo. Epicentrum bolo šesť kilometrov západne od Admontu (okres Liezen) a hlboko asi osem kilometrov.

Magnitúdo 4,5 - V Rakúsku iba asi každé štyri až päť rokov

Takéto zemetrasenie sa v Rakúsku vyskytuje iba zhruba každé štyri až päť rokov. Mohli to cítiť vo veľkých častiach Rakúska, ale pohyby, napríklad v Grazi, neboli také výrazné ako pri zemetrasení v Chorvátsku na konci decembra. Pravdepodobne to bolo spôsobené pomerne malou hĺbkou osem kilometrov, uviedla expertka na zemetrasenie, Fee-Alexandra Rodlerová. Podľa nej spočiatku neexistovali správy o poškodení budov, ale sú vzhľadom na túto silu celkom mysliteľné - napríklad vlasové praskliny alebo rozpadajúca sa omietka.

Viac o téme: OtrasyZemetrasenie RakúskoŠtajersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu