Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Rakúsko preskúma podozrenia z predbiehania sa pri očkovaní

(Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

VIEDEŇ - Úrady v Rakúsku v utorok oznámili, že preveria informácie o údajnom predbiehaní sa pri očkovaní proti koronavírusu, uviedla agentúra AFP.

V krajine majú prednosť klienti a zamestnanci domovov opatrovateľskej služby, v ktorých sa očkovanie začalo začiatkom tohto mesiaca. Z pomalého postupu očkovania je však verejnosť frustrovaná. Objavili sa obvinenia, že v domovoch opatrovateľskej služby boli po celej krajine zaočkovaní ľudia nezaradení do prioritnej skupiny, napríklad príbuzní opatrovateľov, miestni politici či zamestnanci obce.  

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Štátne zastupiteľstvo v Korutánsku skúma minimálne jeden prípad, keď vedenie domova pre seniorov údajne nariadilo podať vakcínu ľuďom, ktorí ešte na jej podanie nemali nárok, a to za poskytnutie daru. Podľa pokynov ministerstva zdravotníctva by zvyšné dávky vakcíny - napríklad, keď rezident nečakane ochorie alebo už nemôže byť očkovaný - mali podávať jednotlivcom starším ako 80 rokov, ktorí žijú v blízkosti. 

Odborníci si nie sú istí, či takéto konanie možno označiť za trestný čin. Rakúsko v súčasnosti bojuje s druhou vlnou pandémie a zaviedlo tretí lockdown. Vláda ho cez víkend predĺžila o dva týždne do 8. februára ako súčasť opatrení v súvislosti so zjavne nákazlivejším variantom nového koronavírusu.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaPredbiehanieRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu