Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Trojica eurokomisárov musela ísť po návrate z Portugalska do karantény

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.
Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. (Zdroj: SITA/AP Photo)

BRUSEL - Podpredsedovia Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis a Margrethe Vestagerová, ako aj eurokomisárka Elisa Ferreirová sú od nedele v preventívnej karanténe po tom, ako sa v piatok v Lisabone stretli s portugalským ministrom financií Joaom Leaom. Ten deň po ich stretnutí oznámil, že bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19.

Informáciu v pondelok potvrdila Európska komisia. K stretnutiu s portugalským ministrom došlo v rámci návštevy deväťčlennej delegácie eurokomisie v Lisabone, ku ktorej patrila aj predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, pri príležitosti oficiálneho spustenia portugalského predsedníctva v Rade EÚ. Komisia spresnila, že žiaden iný člen kolégia komisárov, ktorý sa zúčastnil na jednodňovom pracovnom výjazde, nemusí isť do preventívnej karantény, lebo neboli v kontakte s ministrom Leaom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Boli prijaté všetky možné preventívne opatrenia. Vzhľadom na počet a dôležitosť pracovnej agendy, ktorú bude musieť portugalské predsedníctvo viesť, sa fyzické stretnutie považovalo za vhodné," vysvetlil hovorca eurokomisie.

V delegácii exekutívy EÚ bol aj slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ten však v kontakte s ministrom financií nebol, nemusel ísť do preventívnej karantény a v pondelok zastupoval eurokomisiu na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. Potvrdili to zdroje z jeho kabinetu. Trojica eurokomisárov, ktorí musia byť v karanténe, rešpektuje pravidlá platné pre Belgicko a po siedmich dňoch v domácej izolácii musí podstúpiť nový test.

Viac o téme: KaranténaEurokomisárPortugalskoKoronavírusValdis DombrovskisMargrethe VestagerováElisa Ferreirová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu