Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Portugalsku sa konajú prezidentské voľby: Z dôvodu KORONAVÍRUSU sa očakáva nízka účasť

Marcelo Rebelo de Sousa Zobraziť galériu (2)
Marcelo Rebelo de Sousa (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

LISABON - V Portugalsku sa v nedeľu konajú prezidentské voľby, na ktorých sa môže zúčastniť približne 9,8 milióna voličov.

O opätovné zvolenie sa uchádza aj úradujúca hlava štátu Marcelo Rebelo de Sousa. Všetci doterajší štyria prezidenti od skončenia diktatúry v roku 1976 boli zvolení aj na druhé funkčné obdobie, pripomína agentúra AFP. Z dôvodu koronavírusovej pandémie sa očakáva nízka účasť voličov, čo by mohlo ohroziť pozíciu De Sousu, ktorý z prieskumov vychádza ako favorit prvého kola so ziskom okolo 58 percent hlasov. Jeho najvážnejšími vyzývateľmi sú 38-ročný zakladateľ pravicovo-populistickej strany Chega (Stačilo) André Ventura a bývalá socialistická poslankyňa Ana Gomesová. Prieskumy im predpovedajú zisk desať, respektíve 15 percent hlasov.

 Andre Ventura na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Prezident nemá v Portugalsku veľké právomoci, môže však rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby. De Sousa, spoluzakladateľ stredopravicovej sociálnodemokratickej strany (PSD), vo svojom záverečnom prejave pred ukončením kampane vyzval voličov, aby ho podporili a krajina sa vyhla druhému kolu. Čas medzi dvoma kolami sa dá podľa neho oveľa lepšie využiť na spomalenie pandémie.

V Portugalsku začal pred desiatimi dňami platiť druhý plošný lockdown, ktorý má zastaviť nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Krajina zaznamenala v sobotu rekordných 274 úmrtí, čím ich celkový počet presiahol hranicu 10.000. Za posledný týždeň do piatka bolo hlásených viac ako 80.000 nakazených. Volebné miestnosti s otvorené od 09.00 h do 21.00 h  SEČ. Kandidát musí na víťazstvo v prvom kole získať viac ako 50 percent hlasov.

Viac o téme: VoľbyPrezidentPortugalskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu