Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Silné zemetrasenie na známom ostrove: Desiatky obetí, nemocnica je zrovnaná so zemou

Zemetrasenie v Indonézii Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Indonézii (Zdroj: SITA/AP/Rudy Akdyaksyah)

JAKARTA - Najmenej 35 ľudí zahynulo pri silnom zemetrasení, ktoré v piatok zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia, uviedli miestni predstavitelia, podľa ktorých sa zrútila nemocnica a ďalšie budovy boli vážne poškodené. Informácie priniesli agentúry AFP a DPA.

Otrasy s magnitúdou 6,2 nastali v skorých ranných hodinách miestneho času a vyvolali paniku medzi vystrašenými obyvateľmi ostrova, na ktorom pri mohutnom zemetrasení a cunami pred dva a pol rokom prišli o život tisíce ľudí.

Väčšinu obetí hlásili z mesta Mamuju, metropoly provincie Západné Sulawesi, kde sa podľa svedkov zrútili "mnohé" budovy vrátane miestnej nemocnice či časti jedného hotela. Značne poškodený bol aj úrad guvernéra, cesty popraskali a ku škodám došlo aj na miestnom letisku.

Úrady už skôr uviedli, že zranenia utrpelo vyše 600 ľudí, z nich 200 vážne. Obyvateľov tiež varovali pred možnými silnými dotrasmi a vyzvali ich, aby sa vyhýbali pobrežiu v prípade, že by došlo k prívalovým vlnám cunami. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 36 kilometrov južne od Mamuju (vysl. mamudžu), vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS, podľa ktorej otrasy vychádzali z pomerne malej hĺbky 18 kilometrov.

Zemetrasenie v Indonézii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Rudy Akdyaksyah)

Indonézia so svojimi viac ako 17.000 ostrovmi a vyše 260 miliónmi obyvateľov leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní a pravidelne tam dochádza k zemetraseniam. V roku 2018 zomreli tisíce ľudí pri ničivom zemetrasení a následných vlnách tsunami, ktoré postihli mesto Palu ležiace taktiež na ostrove Sulawesi.

Po zemetrasení uviazli pod troskami nemocnice pacienti i personál

Viac ako desať pacientov a členov personálu uviazlo pod troskami nemocnice v indonézskom meste Mamuju po tom, čo ostrov Sulawesi v noci na piatok zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2. O život prišlo sedem ľudí a stovky utrpeli zranenia, informovali agentúry Reuters a AFP. "Nemocnica je zrovnaná so zemou - zrútila sa," povedal príslušník záchranárskych síl v meste Mamuju. Dodal, že pod troskami sú uväznení pacienti i zdravotníci, ktorých sa snažia vyslobodiť. Pod zrúteným domov ostala zakliesnená aj osemčlenná rodina, ktorej sa takisto snažia pomôcť dostať von.

Zemetrasenie v Indonézii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Sadly Ashari Said)

Podľa prvotných informácií Národného úradu pre zmierňovanie následkov katastrof hlásili v meste Majene štyri obete a 637 zranených a v susednom regióne Mamuju zomreli traja ľudia a dve desiatky sa zranilo. V dôsledku zemetrasenia spadlo viacero budov vrátane dvoch hotelov a poškodených bolo najmenej 60 domov. Epicentrum zemetrasenia bolo šesť kilometrov severovýchodne od mesta Majene v hĺbke desiatich kilometrov.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu