Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Nemecký minister zdravotníctva Spahn odmietol zaviesť povinné očkovanie

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn
Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v stredu opätovne odmietol zaviesť povinné očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA.

Spahn podľa svojich vyjadrení nemeckému parlamentu (Bundestag) sľúbil, že "počas tejto pandémie povinné očkovanie nebude". Vláda sa podľa neho namiesto toho sústredí na informačné kampane s cieľom budovať dôveru. Bavorský krajinský premiér Markus Söder v utorok navrhol, aby bolo očkovanie povinné pre pracovníkov v oblasti opatrovateľstva.

Spahn povedal, že títo pracovníci vykonávajú v rámci krízy jedno z najnáročnejších povolaní a zaslúžia si úctivé zaobchádzanie. Spahn v prvých týždňoch roka 2021 čelí kritike zo strany opozície i koaličnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SDP) v súvislosti s nedostatočným množstvom objednaných vakcín a ich pomalou distribúciou, píše DPA. Minister zdravotníctva upozornil, že výrobcovia vakcín sa snažia vyhovieť požiadavkám dopytu, a vyjadril podporu Európskej komisii, ktorá riadi prerozdeľovanie vakcín do všetkých 27 členských krajín EÚ.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nemecko prvé dávky vakcíny proti COVID-19 podalo už 688.782 ľuďom, píše DPA s odvolaním sa na utorkové údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Nemecko v súčasnosti používa dve vakcíny, jednu vyvinutú spoločnosťami BioNTech a Pfizer a druhú od americkej spoločnosti Moderna. Z oboch je potrebné podať dve dávky. Zdravotnícke úrady v krajine posledných 24 hodín nahlásili 19.600 nových prípadov nákazy a 1060 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. V Nemecku od začiatku pandémie zaznamenali už viac ako 1,9 milióna prípadov koronavírusovej infekcie a 42.637 obetí.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaNemeckoKoronavírusJens Spahn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu