Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA označia jemenské povstalecké hnutie húsíov za teroristickú skupinu, oznámil Pompeo

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty zaradia jemenské povstalecké hnutie známe ako húsíovia na svoj zoznam teroristických skupín, oznámil v nedeľu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Humanitárne organizácie sa obávajú, že takýto krok v závere pôsobenia súčasnej vlády USA zhorší humanitárnu krízu v krajine, píše agentúra AFP.

Rozhodnutie, oznámené len desať dní pred nástupom nového prezidenta USA Joea Bidena, by mohlo skomplikovať snahy jeho vlády o obnovenie diplomatických rozhovorov s Iránom, ktorý udržiava vzťahy s húsíami, i prehodnotenie vzťahov USA so Saudskou Arábiou, ktorá vedie tvrdú ofenzívu v Jemene. "Toto označenie (za teroristickú skupinu) má za cieľ brať (hnutie) Ansár Alláh na zodpovednosť za jeho teroristické činy vrátane cezhraničných útokov ohrozujúcich civilné obyvateľstvo, infraštruktúru a komerčnú lodnú dopravu," uviedol Pompeo vo vyhlásení, v ktorom použil oficiálny názov hnutia húsíov.

Táto skupina podľa šéfa americkej diplomacie pri svojom brutálnom ťažení "zabila mnoho ľudí, naďalej destabilizuje región a upiera Jemenčanom mierové riešenie konfliktu v ich krajine". USA už na húsíov, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu, uvalili sankcie. Ich zaradenie na zoznam teroristických skupín však podľa očakávaní odradí vonkajších aktérov od mnohých transakcií s ich predstaviteľmi, ako sú bankové transfery či nákup potravín a paliva.

Humanitárne skupiny, ako aj členovia Bidenovej Demokratickej strany varovali, že tento krok vážne naruší úsilie o riešenie situácie v Jemene, ktorú OSN označuje za najväčšiu humanitárnu krízu na svete. Pompeo však tvrdí, že toto rozhodnutie - ktoré nadobudne účinnosť 19. januára, deň pred inauguráciou Bidena - humanitárne operácie nenaruší. USA podľa neho plánujú zaviesť opatrenia na zníženie takýchto vplyvov a sú pripravené spolupracovať s OSN i ďalšími organizáciami na riešení dôsledkov v tomto smere.

Húsíovia odsúdili rozhodnutie USA

Jemenské povstalecké hnutie známe ako húsíovia v pondelok odsúdilo rozhodnutie USA zaradiť ho na zoznam teroristických organizácii, informovala agentúra AFP. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu oznámil, že Spojené štáty zaradia hnutie húsíov na svoj zoznam teroristických skupín.

"Tieto kroky predstavujú krízu myslenia a je potrebné ich odsúdiť," uviedol na Twitteri popredný predstaviteľ hnutia húsíov Muhammad Alí al-Húsí a dodal, že hnutie "má právo reagovať". Občania Jemenu sa podľa jeho slov nezaujímajú o žiadne vyhlásenia zo strany vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá sa podieľa na zabíjaní Jemenčanov a hladomore.

Jemenská vláda víta rozhodnutie USA

Jemenská vláda v pondelok privítala rozhodnutie USA zaradiť jemenské povstalecké hnutie známe ako húsíovia na svoj teroristický zoznam, informovala agentúra AFP.

"Húsíovia si zaslúžia byť označení (Spojenými štátmi) za zahraničnú teroristickú organizáciu nielen pre svoju teroristickú činnosť, ale aj za svoje pretrvávajúce úsilie predlžovať konflikt a spôsobovať najhoršiu humanitárnu krízu na svete," uviedlo podľa tlačovej agentúry SABA jemenské ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: Teroristická skupinaUSAMike PompeoHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu