Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Proti KORONAVÍRUSU existujú tri vakcíny: Vedci ich porovnali! Tieto sú najúčinnejšie

Vakcína Moderna má mať až 95 percentnú účinnosť. Zobraziť galériu (3)
Vakcína Moderna má mať až 95 percentnú účinnosť. (Zdroj: TASR/ AP)

BRATISLAVA - Zelená pre druhú korónovú vakcínu: Po vakcíne Biontech/Pfizer schválila EÚ liek aj od americkej spoločnosti Moderna. Schválenie sľubnej vakcíny od AstraZeneca je len otázkou času. Prinášame vám prehľad rozdielov a podobností v štruktúre, účinku a cene rôznych vakcín.

Pokiaľ ide o štruktúru, prostriedky spoločností Biontech/ Pfizer a Moderna sú veľmi podobné: Obe spoločnosti vyvinuli vakcíny mRNA. Počas očkovania vstupujú do tela pokyny pre bielkovinovú zložku patogénu Covid 19. Tam bunky vytvárajú vírusový proteín podľa týchto pokynov. Organizmus potom vyvinie proti nim imunitnú odpoveď. MRNA nie je inkorporovaná do ľudského genómu. Naše bunky tela toho jednoducho nie sú schopné.

Oproti tomu vakcína AstraZeneca je proteín z koronavírusu naočkovaný na obal jednoduchého vírusu spôsobujúceho prechladnutie. Naše telo reaguje na klasické prechladnuté vírusy obvyklou imunitnou reakciou a zároveň rozpoznáva bielkovinu patogénu Covid-19. Týmto spôsobom je imunitný systém pripravený aj na koronavírus.

Proti KORONAVÍRUSU existujú tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Vysoká účinnosť

Vakcíny od spoločností Biontech/Pfizer a Moderna majú vysokú účinnosť okolo 95 percent. O niekoľko mesiacov sa ukáže, či je možné tieto počty dosiahnuť aj masívnym používaním vakcín. Nie je tiež jasné, ako dlho očkovanie presne chráni a či očkovaná osoba môže vírus ďalej prenášať.

Na druhej strane AstraZeneca uvádzala účinnosť iba v priemere 70 percent. V skutočnosti bude účinnosť pravdepodobne 90 percent, čo ešte musí potvrdiť štúdia.

Produkt spoločnosti AstraZeneca, ktorý bol vyvinutý spolu s Oxfordskou univerzitou, už bol schválený vo Veľkej Británii a Mexiku. Podľa Európskej agentúry pre lieky EMA je „nepravdepodobné“, že tento liek bude v januári schválený aj v EÚ.

Účinný aj proti mutáciám vírusu

Odborníci sú optimistickí v tom, že očkovanie bude fungovať aj proti variantu koronavírusu, ktorý bol objavený vo Veľkej Británii a je považovaný za obzvlášť nákazlivý.

Všetky tri vakcíny majú spoločné to, že sa vpichujú do svalov hornej časti ramena a na dosiahnutie úplnej imunizácie sú potrebné dve dávky.

Proti KORONAVÍRUSU existujú tri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Mierne vedľajšie účinky

Štúdie fázy 3 od spoločnosti Biontech / Pfizer sa zúčastnilo okolo 44 000 účastníkov a okolo 30 000 v spoločnosti Moderna. Bez ohľadu na prípravok mnohí účastníci štúdie uvádzali bolesť v mieste vpichu, únavu a bolesti hlavy a svalov. Niektorých trápili aj horúčky a zimnica. Vedľajšie účinky boli zvyčajne mierne až stredne závažné a po krátkom čase ustúpili. Podľa príbalového letáku sa pri očkovaní vakcínou AstraZeneca vyskytujú aj vedľajšie účinky, ako je únava, opuch v mieste vpichu a bolesti kĺbov alebo svalov.

Vakcína AstraZeneca výrazne lacnejšia

Veľkým rozdielom medzi vakcínami bude pravdepodobne cena. Pretože liek AstraZeneca je založený na obyčajnej vakcíne proti chrípke, cena jednej dávky je oveľa nižšia ako cena ostatných vakcín. Dávka vakcíny Moderna stojí EÚ okolo 15 eur, od spoločnosti Biontech / Pfizer 12 eur a od spoločnosti AstraZeneca 1,78 eura. Belgický štátny tajomník pre rozpočet a spotrebu v decembri nechtiac zverejnil skutočne utajované ceny na Twitteri. Tweet bol neskôr odstránený.

Oxfordská vakcína sa môže uchovávať v chladničke

Okrem nízkej ceny má vakcína od spoločnosti AstraZeneca ešte jednu výhodu: Na rozdiel od iných produktov, ktoré sa musia skladovať pri vysokých teplotách pod nulou, sa táto lacná vakcína môže uchovávať pri teplote v chladničke šesť mesiacov.

Vďaka nízkej cene a ľahkému skladovaniu je vakcína AstraZeneca obzvlášť vhodná na použitie v rozvojových krajinách.

Viac o téme: Porovnanie OčkovanieVakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu