Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Demokrati predložia ústavnú žalobu na Trumpa už v pondelok: Biden nechce impeachment, na TOTO sa teší

Donald Trump a Joe Biden
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon/Evan Vucci)

WASHINGTON - Demokrati v Snemovni reprezentantov sa chystajú v pondelok predložiť novú ústavnú žalobu na prezidenta Donalda Trumpa s cieľom odvolať ho z funkcie len deväť dní pred riadnym ukončením jeho mandátu. Píšu to americké médiá s odvolaním sa na zdroje oboznámené s dianím vo vnútri strany.

Demokrati chcú Trumpa stíhať okrem iného kvôli úlohe, ktorú zohral pri stredajších nepokojoch v sídle Kongresu, pri ktorých prišlo o život päť ľudí. Dolná komora Kongresu, v ktorej majú demokrati väčšinu, bude prerokovávať návrh ústavnej žaloby troch zákonodarcov, podľa ktorých Trump okrem iného zneužil svoje právomoci "podnecovaním násilia proti vláde Spojených štátov" v snahe zvrátiť svoju prehru v nedávnych prezidentských voľbách. Podľa ďalšieho článku sa republikán tiež podieľal na "podnecovaní vzbury".

Návrh žaloby tiež zmieňuje nedávny hodinový rozhovor so štátnym tajomníkom štátu Georgia Bradom Raffenspergerom, v ktorom Trump tohto vrchného volebného činiteľa žiadal, či by pre neho "nenašiel" dostatočný počet hlasov, aby v konečnom súčte porazil v štáte svojho demokratického súpera Joea Bidena. "Prezident vážne ohrozil bezpečnosť Spojených štátov a ich vládnych inštitúcií. Zverejnil nebezpečenstvu integritu demokratického systému, zasahoval do pokojného odovzdania moci a ohrozil jednu zo zložiek vlády," pokračuje návrh žaloby podľa kópií, ktoré sa dostali do rúk médiám.

Trump v stredu pred svojimi podporovateľmi znovu odmietol prehru a bez dôkazov hovoril o volebných podvodoch a snahe demokratov ukradnúť voľby, načo svojich priaznivcov vyzval k pochodu k budove Kongresu. Zákonodarcovia sa tam práve zaoberali oficiálnym potvrdením Bidenovej výhry. Trumpovi priaznivci onedlho potom prerazili bezpečnostné zátarasy a vtrhli do sídla zákonodarného zboru. Ničili a kradli v ňom vybavenie, pri potýčkach s políciou tam zomrelo päť ľudí a niekoľko desiatok ich utrpelo zranenia. Prezident počas okupácie Kapitolu vyzval svojich zástancov, aby šli domov, zároveň im však vyjadril podporu a sympatie.

Ak by Snemovňa reprezentantov schválila ústavnú žalobu, presunulo by sa jej prerokúvanie do Senátu. Ten by mohol dvojtretinovou väčšinou rozhodnúť o Trumpovom odvolaní z funkcie. K tomu by však prezidentovi mohol takisto znemožniť vykonávanie akejkoľvek verejnej funkcie do budúcnosti, čo je možnosť, ktorá sa v súčasnom scenári javí ako najzaujímavejšia. Trump totiž podľa médií od svojej porážky uvažuje, že by o Biely dom usiloval znovu v roku 2024. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová svojim kolegom dnes povedala, že sa chystá ústavné žalobu preberať s nastupujúcim prezidentom Joeom Bidenom.

S tým dnes hovoril vodca republikánskej menšiny v dolnej komore Kevin McCarthy, ktorý na demokrata naliehal, aby ďalšiu žalobu proti Trumpovi nepodporil, pretože by podľa jeho názoru ešte viac rozdelila americkú spoločnosť. Bidena vo svojom vyjadrení pritom prvýkrát označil za zvoleného prezidenta. Budúci šéf Bieleho domu sa však od celej veci zatiaľ dištancuje a opakovane prehlasuje, že sa jedná o rozhodnutie, ktoré je plne v gescii Kongresu. Sám sa podľa svojich slov chce v posledných dňoch pred nástupom do funkcie sústrediť výlučne na odovzdanie moci a predovšetkým na boj s koronavírusom.

Biden nepodporuje impeachment Trumpa, ale rozhodnúť sa musí Kongres

Novozvolený americký prezident Joe Biden v piatok jasne naznačil, že nepodporuje kroky vedúce k ústavnej obžalobe (impeachmentu) prezidenta Donalda Trumpa. Vyhlásil, že najrýchlejší spôsob, ako ho dostať z úradu, je prevzatie moci o dva týždne.

"Najrýchlejší spôsob, ktorý sa aj uskutoční, je naše uvedenie do úradu 20. januára," povedal Biden, ktorý v ten deň zloží slávnostnú prísahu na inaugurácii, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Ale čo sa naozaj stane pred tým alebo po tom, to je na posúdení a rozhodnutí Kongresu. Ja sa však teším na jedno: na jeho odchod z úradu," dodal Biden.

Novozvolený prezident sa rozprával v piatok s novinármi v meste Wilmington v štáte Delaware, kde žije - dva dni po tom, ako Trump povzbudzoval dav svojich podporovateľov, aby pochodovali k budove Kongresu vo Washingtone. Lídri Demokratickej strany v Kongrese sa chcú pokúsiť obžalovať Trumpa už druhýkrát počas jeho pôsobenia v Bielom dome. Impeachment zatiaľ podporuje iba málo republikánov, hoci aj oni verejne a dôrazne odsúdili Trumpovo správanie.

Biden v piatok prvýkrát reagoval na snahu o obžalobu Trumpa alebo na pokus presvedčiť viceprezidenta Mikea Pencea, aby využil 25. dodatok americkej ústavy na odvolanie prezidenta z úradu. Bidenova neochota podporiť svoju stranu v úsilí o impeachment sa dá vysvetliť tým, že ho čaká mamutia úloha - vyliečiť rozdelenú americkú spoločnosť, analyzuje AFP. "My si budeme robiť svoju prácu a Kongres sa tiež môže rozhodnúť, ako bude postupovať," povedal Biden. 

Biden zároveň privítal Trumpovo piatkové oznámenie, že sa nezúčastní na jeho inaugurácii, a označil to za "dobrú vec". "Cestou sem mi povedali, že naznačil, že sa na inaugurácii neukáže. Je to jedna z mála vecí, na ktorej sme sa kedy my dvaja zhodli. Je to dobrá vec, že sa neukáže. On je totiž hanbou tejto krajiny," povedal novozvolený prezident. Biden dodal, že viceprezident Pence bude na inaugurácii "vítaný".

Budúci prezident však skritizoval Trumpovu administratívu za distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19 a označil to za "výsmech". "Vakcíny nám dávajú nádej, ale ich distribúcia je výsmechom," vyhlásil Biden pred novinármi. "Bude to najväčšia operácia, akej sme kedy čelili ako národ," doplnil. Bidenov hovorca pre televíziu CNN povedal, že nová administratíva poskytne každú dostupnú dávku vakcíny proti COVID-19 vyrobenú v USA a nebude polovicu dávok zadržiavať, aby sa zaistilo, že ľudia dostanú včas svoju druhú injekciu, ktorá má zaručiť účinnosť tej prvej.

Viac o téme: NávrhŽalobaDemokratiDonald TrumpKongresImpeachmentJee Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu