Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska komisia odobrila nový liek proti chrípke s názvom Xofluza

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Švajčiarska farmaceutická skupina Roche v pondelok oznámila schválenie nového lieku proti chrípke s názvom Xofluza na používanie v členských krajinách Európskej únie.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti upozornila, že ide o prvú novú liečbu chrípky schválenú v Európe za posledných takmer 20 rokov. Európska komisia súhlasila s užívaním nového lieku pre pacientov vo veku od 12 rokov a s nekomplikovanou formou chrípky.

Liečba, ktorá už bola schválená aj v Spojených štátoch amerických, dostala vlani v novembri priaznivé stanovisko od Výboru pre lieky na humánne použitie (CHMP), ktorý funguje v rámci Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Nový typ lieku, ktorý sa podáva ústne, bol vyvinutý japonským laboratóriom Šionogi a predáva sa v spolupráci s firmou Roche. V roku 2016 spoločnosť Roche podpísala dohodu s japonskou farmaceutickou skupinou na získanie práv na predaj lieku Xofluza mimo Japonska a Taiwanu, s cieľom nahradiť svoju protichrípkovú tabletku Tamiflu po vypršaní platnosti jej licencie. Roche má licenciu na Tamiflu okrem EÚ (od roku 2002) aj v USA, Kanade, vo Švajčiarsku, na Novom Zélande a vo viacerých krajinách Latinskej Ameriky.

Viac o téme: ChrípkaLiekSchválenieXofluza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu