Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľká policajná akcia v Hongkongu: Zadržali desiatky opozičných predstaviteľov a aktivistov

Protestujúci v Hongkongu
Protestujúci v Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu, File)

HONGKONG - Približne 50 hongkonských opozičných predstaviteľov a aktivistov bolo zadržaných počas stredajšej policajnej operácie v Hongkongu. Zatknutí boli na základne nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti.

S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP, podľa ktorej išlo o doposiaľ najväčšiu raziu v Hongkongu zameranú voči kritikom Pekingu. Podľa hongkonskej opozície stredajšie hromadné zatýkanie súviselo s vlaňajšími neoficiálnymi primárkami, ktoré pred miestnymi parlamentnými voľbami zorganizovali prodemokratické strany. Na opozičných primárkach sa vtedy zúčastnilo viac ako 600.000 Hongkončanov.

V stredu bolo podľa agentúry AP zadržaných najmenej sedem členov najväčšieho hongkonského opozičného zoskupenia, Demokratickej strany, vrátane jej bývalého predsedu Wu Chi-waia a viacerých jej bývalých poslancov, napríklad Heleny Wong a Jamesa To. V policajnej cele skončil aj Benny Tai, kľúčová osobnosť protestov z roku 2014, známych pod označením Occupy Central. Zadržaných bolo aj niekoľko mladých aktivistov a aktivistiek.

V rámci stredajších razii prehľadali aj dom jednej z najznámejších osobností hongkonského prodemokratického tábora Joshuu Wonga, ktorý si v súčasnosti odpykáva 13,5-mesačný trest za organizovanie nepovoleného protestu.

Zadržaní politici a aktivisti sú podozriví z podvratných aktivít na základe kontroverzného čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Bol prijatý vlani v júni a umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživoti

Peking: Zatýkania majú zabrániť rozvracať Čínu

Nevyhnutnosťou znemožniť "zahraničným silám i jednotlivcom" spolčovať sa a rozvracať Čínu obhajoval v stredu Peking najnovšie zatknutie piatich desiatok hongkonských opozičných predstaviteľov a aktivistov, medzi ktorých patrí aj jeden občan Spojených štátov. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Cieľom policajnej operácie bolo zabrániť, aby sa tieto osoby v Hongkongu mohli vzájomne slobodne dohovárať a pokúšať sa podkopávať stabilitu a bezpečnosť Číny, povedala na tlačovom brífingu hovorkyňa rezortu diplomacie Chua Čchun-jing.

Viac o téme: ZásahAktivistiZatýkanieOpozíciaPolícia Hongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu