Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biden navštívil protestami zmietajúcu Kenoshu: Hovoril aj s postreleným Afroameričanom

Joe Biden na návšteve v Kenoshi Zobraziť galériu (4)
Joe Biden na návšteve v Kenoshi (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

KENOSHA - Prezidentský kandidát amerických demokratov Joe Biden navštívil vo štvrtok mesto Kenosha v štáte Wisconsin, ktoré v uplynulých týždňoch zažilo vlnu protestov proti policajnému násiliu a rasizmu. Informovala o tom agentúra DPA.

Udalosti v Kenoshy významne zasiahli aj do kampane pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa budú konať 3. novembra 2020. Už v utorok do mesta pricestoval republikánsky prezident USA Donald Trump, ktorý bude v novembrových voľbách Bidenovým súperom.

Joe Biden na návšteve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Joe Biden po štvrtkovom prílete do Wisconsinu absolvoval krátky telefonát s 29-ročným Afroameričanom Jacobom Blakeom, ktorého počas zásahu z 23. augusta opakovane postrelil do chrbta policajt, následkom čoho Blake zrejme od pása dolu ochrnul. V meste následne vypukli protesty a nepokoje.

"Mal som príležitosť telefonovať s Jacobom. Už nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Hovorili sme asi 15 minút," uviedol Biden počas štvrtkového stretnutia s obyvateľmi v kostole v Kenoshy. Jacob ho - ako uviedol - uistil, že sa nevzdá a bude bojovať, bez ohľadu na to, či bude ešte niekedy chodiť, napísala agentúra AFP. Bývalý americký viceprezident a jeho manželka Jill sa predtým súkromne stretli s Blakeovým otcom, sestrami a bratom. K účastníkom stretnutia, ktoré prebehlo v priestoroch letiskového terminálu Milwaukee, sa telefonicky z nemocničného lôžka pripojil aj Jacob Blake.

Joe Biden na návšteve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Pre Bidena je návšteva vo Wisconsine príležitosťou prezentovať samého seba ako zjednocujúceho a empatického lídra a tým sa vymedziť proti Donaldovi Trumpovi, píše agentúra DPA. Trump počas utorkovej návštevy v Kenoshy vyjadril podporu polícii, odsúdil násilnosti a zdôraznil nevyhnutnosť zachovania verejného poriadku. Neskontaktoval sa pritom s Jacobom Blakeom ani sa nestretol s členmi jeho rodiny.  

Joe Biden na návšteve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Biden počas štvrtkovej návštevy taktiež odmietol násilie, avšak zároveň poukázal na "skrytý rasizmus", ktorý podľa neho dlhodobo pretrváva v americkej spoločnosti. Tento negatívny jav podľa Bidena podnecuje svojimi vyjadreniami aj samotný Donald Trump. Demoštrácie v Kenoshy mali pôvodne pokojný priebeh, avšak neskôr prerástli do násilností. Tie kulminovali 25. augusta, keď došlo k zastreleniu dvoch ľudí. V tejto súvislosti zatkli a obvinili z vraždy 17-ročného Trumpovho stúpenca.  

Viac o téme: VoľbyPrezidentJoe BidenKenosha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu