Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Indii prepukla vtáčia chrípka: Úrady likvidujú desiatky tisíc kusov hydiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Indické orgány rozhodli o likvidácii desiatok tisíc kusov hydiny po tom, čo v krajine zaznamenali úhyn tisícov kurčiat a sťahovavých vtákov na vtáčiu chrípku. Uviedla to v utorok agentúra AFP.

Najmenej šesť indických štátov zintenzívnilo v posledných dňoch úsilie zamerané na zabránenie šírenia dvoch kmeňov vtáčej chrípky - H5N1 a H5N8. Úrady na severe štátu Himáčalpradéš uviedli, že viac než 1400 uhynutých vtákov našli minulý týždeň pri jazere v Pong v Himalájach, kde počas zimy možno pozorovať migrujúce vtáctvo. Len v pondelok našli 600 uhynutých vtákov s pozitívnym nálezom na vtáčiu chrípku. Vo väčšine prípadov išlo o stredoázijské husi, ktoré patria k najvyššie lietajúcim vtákom na svete a ktoré počas zimy v tisícoch migrujú do južnej Ázie.

Miestne úrady zakázali predaj a export hydiny a v regióne zintenzívnili testovanie. Na severe štátu Kerala, kde vírus H5N1 zabil viac ako 12.000 kačíc, usmrtili takmer 35.000 kusov hydiny. Úrady prikázali utratiť hydinu v okruhu jedného kilometra od epicentra nákazy. 

Na niekoľkých farmách v okrese Barwala na severe štátu Harijána náhle uhynulo 150.000 kusov hydiny. Podobný úhyn hlásil aj susedný Pandžáb. Zo západného Radžastanu a z centrálnej časti Madhjapradéša sú za posledné týždne hlásené stovky prípadov úhynu vrán spôsobených vírusmi H5N1 a H5N8. Radžastan v priebehu niekoľkých mesiacov zaznamenal 4500 prípadov úhynu vrán a volaviek na vtáčiu chrípku.

V Indii sa v posledných desaťročiach objavilo niekoľko ohnísk vtáčej chrípky, najvážnejšia situácia bola v roku 2008, keď uhynuli milióny kusov hydiny.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu