Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Irán oznámil zadržanie juhokórejského tankera, z ktorého unikala ropa

Irán oznámil zadržanie juhokórejského tankera, z ktorého unikala ropa
Irán oznámil zadržanie juhokórejského tankera, z ktorého unikala ropa (Zdroj: SITA/Tasnim News Agency via AP)

TEHERÁN - Iránske Revolučné gardy oznámili, že v oblasti Perzského zálivu zadržali ropný tanker plaviaci sa pod juhokórejskou vlajkou, pretože z neho unikala ropa. Informovala o tom agentúra DPA.

Tanker znečisťoval vody v oblasti Perzského zálivu a preto ho presunuli do prístavného mesta Bandar Abbás, uviedla iránska tlačová agentúra ISNA s odvolaním sa na vyhlásenie gárd. Členov posádky, ktorí pochádzajú z Indonézie, Mjanmarska a Vietnamu, podľa vyhlásenia zadržali a prokuratúra v meste Bandar Abbás začala vyšetrovanie prípadu. Tanker podľa webovej stránky Marinetraffic.com, ktorá sleduje trasy námorných plavidiel, smeroval zo Saudskej Arábie do emirátu Fudžajra v Spojených arabských emirátoch (SAE).

V oblasti Perzského zálivu sa v poslednom období zvyšuje napätie medzi Iránom a niekoľkými západnými krajinami - najmä USA a Britániou, píše DPA. V Hormuzskom prielive, ktorý oddeľuje Perzský záliv od Ománskeho zálivu, sa odohralo niekoľko mimoriadnych udalostí. Cez tento preliv prechádza strategicky významná dopravná trasa, cez ktorú sa prepraví takmer tretina svetovej produkcie ropy.

Južná Kórea žiada prepustenie tankera

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok žiadalo "skoré prepustenie" ropného tankera, ktorý v Perzskom zálive zadržal Irán z dôvodu porušenia námorného práva v oblasti životného prostredia. Informovala o tom agentúra AFP. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí podľa svojho vyjadrenia potvrdilo, že posádka tankera je v bezpečí.

Viac o téme: TankerRopaZadržanieúnikIránJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu