Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prepadnutie v Guinejskom zálive pri Benine: Piráti uniesli z tankera 15 námorníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tasnim News Agency via AP)

COTONOU - Piráti uniesli 15 členov posádky z chemického tankera v Guinejskom zálive. Na plavidlo sa piráti dostali pri pobreží západoafrického štátu Benin, oznámili v piatok jeho holandskí majitelia, spoločnosť De Poli.

Incident sa stal vo štvrtok popoludní v spomínanom zálive Atlantického oceánu, okolo 389 kilometrov južne od beninského najväčšieho mesta Cotonou, kde piráti zaútočili na chemický tanker s názvom Davide B. "Unesených bolo 15 členov posádky... a šesť ďalších námorníkov na plavidle je v poriadku, bez zranení," informovala spoločnosť so sídlom v holandskom Barendrechte, južne od prístavného mesta Rotterdam.

Šesť členov posádky "zostáva na palube lode, na ktorej sú v súčasnosti bezpečnostné sily", napísala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na spoločnosť. Na Malte registrovaný tanker Davide B sa plavil z lotyšskej metropoly Riga do nigérijského Lagosu, keď k útoku došlo. Spoločnosť má podľa svojho hovorcu Cora Radingsa veľké obavy o zdravie nezvestnej posádky.

"Pre nás je prvoradé nadviazať kontakt s nezvestnou posádkou, aby sme zaistili jej čo najskoršie a najbezpečnejšie prepustenie," povedal hovorca pre AFP.  Podrobnosti o unesených členoch posádky neuviedol, ale údajne sú z Ruska, Ukrajiny a Filipín.

Útoky na lode kvôli výkupnému z únosov sú v Guinejskom zálive čoraz bežnejšie. Záliv siaha od Senegalu po Angolu, obmýva aj pobrežie Nigérie. Páchateľmi sú obvykle nigérijskí piráti. Na Guinejský záliv pripadalo vlani vyše 95 percent všetkých únosov na moriach - 130 zo 135 prípadov, ako uviedol Medzinárodný úrad pre lodnú dopravu (IMB), ktorý monitoruje bezpečnosť na moriach.

Viac o téme: TankerPirátiGuinejský zálivBenim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu