Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Škótsko zavádza od pondelkovej polnoci celoplošný lockdown

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

EDINBURG - V Škótsku zavedú od pondelkovej polnoci celoplošný lockdown s platnosťou do konca januára z dôvodu nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámila to v pondelok škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Škótska vláda podľa jej slov rozhodla o zavedení "zákonnej povinnosti zostať doma okrem nevyhnutých dôvodov". Svoje domovy tak budú môcť ľudia opustiť len v nevyhnutných prípadoch, informovala stanica BBC. Na vonkajšom priestranstve sa budú môcť stretnúť maximálne dve osoby z dvoch rôznych domácností. Nevzťahuje sa to však na deti vo veku do 11 rokov.

Školy zostanú pre väčšinu žiakov zatvorené až do februára a prevažná časť výučby bude prebiehať on-line. Deti kľúčových pracovníkov a deti so špeciálnymi potrebami však budú do škôl chodiť aj naďalej. Zatvorené budú i kostoly a modlitebne.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Škótsku počas nedele potvrdili ďalších 1905 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 z 13.810 vykonaných testov, píše BBC. Národná zdravotná služba (NHS) podľa Sturgeonovej situáciu v súčasnosti zvláda. Ak však nárast počtu prípadov COVID-19 bude pokračovať súčasným tempom, môže nastať jej preťaženie.

Škótska vláda na "víťazstvo" v súboji s vírusom potrebuje zrýchliť proces očkovania a spomaliť šírenie nákazy prísnejšími opatreniami. Prvú dávku vakcíny proti COVID-19 v Škótsku podľa Sturgeonovej slov dostalo už viac ako 100.000 ľudí. Do krajiny by do konca januára malo doraziť 900.000 dávok vakcín vyvinutých spoločnosťou AstraZeneca a spoločnosťami BioNTech a Pfizer.

Viac o téme: OpatreniaŠkótskoKoronavírusNicola SturgeonováLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu