Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exministri obrany USA varovali pred zapletením sa armády do odovzdania moci

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/ AP)

WASHINGTON - Všetkých desať žijúcich bývalých amerických ministrov obrany, vrátane tých, ktorých do funkcie vymenoval dosluhujúci prezident USA Donald Trump, varovalo v nedeľu pred zapletením sa armády do procesu odovzdávania prezidentského úradu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Mark Esper, James Mattis, Ashton Carter, Chuck Hagel, Leon Panetta, Robert Gates, Donald Rumsfeld, William Cohen, William Perry a Dick Cheney v eseji publikovanej v denníku The Washington Post vyzvali Pentagón, aby sa zaviazal k pokojnému odovzdaniu moci. "Snahy o zapojenie amerických ozbrojených síl do riešenia volebných roztržiek by nás vtiahli na nebezpečné, nezákonné a neústavné teritórium," uviedli exministri s tým, že činitelia, ktorí by tak chceli spraviť, budú čeliť závažným profesionálnym a trestným následkom.

Exministri, označiac volebný proces a pokojné odovzdanie moci za "charakteristický znak našej demokracie", poznamenali, že okrem zvolenia Abrahama Lincolna za prezidenta v roku 1860, čo nakoniec viedlo k odtrhnutiu sa otrokárskeho Juhu a vypuknutiu občianskej vojny, má krajina v tomto ohľade nepretržitú bilanciu pokojného odovzdávania moci. "Tento rok by nemal byť žiadnou výnimkou," napísali bývalí rezortní šéfovia. Exministri tiež upozornili, že všetky právne spochybnenia výsledkov prezidentských volieb boli súdmi zamietnuté a hlasy potvrdili guvernéri jednotlivých štátov. "Je čas oficiálne osvedčiť hlasy zboru voliteľov," uviedli.

Exministri zároveň vyzvali dočasného ministra obrany USA Christophera Millera a všetkých činiteľov jeho rezortu, aby uľahčili odovzdanie moci administratíve novozvoleného prezidenta Joea Bidena, a to "kooperatívnym a transparentným spôsobom". "Musia sa tiež vyhnúť akýmkoľvek politickým činom, ktoré by podkopávali výsledky volieb alebo bránili v činnosti novému tímu," uvádza sa ďalej v danej eseji. Trump, ktorý odmieta uznať svoju volebnú prehru, až donedávna zabraňoval vládnym úradom spolupracovať s nastupujúcou Bidenovou administratívou, ako býva zvykom. Biden koncom decembra uviedol, že politickí poverenci v Pentagóne odmietajú poskytovať "jasný obraz" o armáde či jej rozpočte. "Z môjho pohľadu to nie je nič iné než nezodpovednosť," vyhlásil novozvolený prezident.

Viac o téme: VoľbyArmádaOdovzdanieMocUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu