Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Násilnosti v Kapitole majú piatu obeť: VIDEO Zomrel policajt! Trump kritizoval útok až po mnohých výzvach

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: SITA/AP/Julio Cortez)

WASHINGTON - Polícia amerického Kapitolu oznámila, že stredajšie násilie má piatu obeť. Zraneniam spôsobeným počas vpádu priaznivcov prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu podľahol policajt zo zboru chrániaceho areál. Okolo jeho úmrtia v uplynulých hodinách panovali nejasnosti. Polícia totiž najprv správu o smrti policajta poprela.

Polícia Kapitolu však nakoniec potvrdila smrť Briana Sicknicka, ktorý pre ňu pracoval od roku 2008. Sicknick sa dostal do fyzického stretu s priaznivcami prezidenta Trumpa a utrpel pritom zranenia. Potom, čo sa vrátil na oddelenie, skolaboval a zdravotníci ho previezli do nemocnice, cituje televízia ABC políciu. Vo štvrtok v noci zraneniam podľahol. Jeho smrť bude vyšetrovať metropolitná polícia.

O úmrtí policajta pôvodne informovali s odvolaním sa na niekoľko svojich zdrojov napríklad CNN alebo The New York Times. Oznámil ju tiež na svojom twitterovom účte kongresman Dean Phillips. "Bol som upovedomený o tom, že dôstojník policajného zboru Kapitolu zomrel na zranenia, ktoré utrpel počas včerajšieho útoku na Kapitol," napísal na sociálnej sieti politík.

Polícia však v následnom vyhlásení uviedla, že niekoľko policajtov bolo zranených a niektorí hospitalizovaní, nikto však nezomrel. CNN potom citovala šéfa odborov policajného zboru Kapitolu Gusa Papathanasioua, podľa ktorého bol policajt na prístrojoch udržujúcich ho pri živote. Nakoniec ale polícia v oficiálnom vyhlásení smrť policajta potvrdila.

Zranili sa aj prívrženci Trumpa

Podľa záchrannej služby previezli sanitky do nemocníc ľudí napríklad kvôli zlomeninám, ktoré utrpeli pri šplhaní po západnej fasáde Kapitolu. Zdravotníci riešili aj zástavy srdca.

Násilnosti v Kapitole majú
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana)

Počas potýčok s protestujúcimi policajti v Kongrese postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela. Podľa médií ide o bývalú príslušníčku letectva Spojených štátov (USAF) Ashli Babbittovú z kalifornského mesta San Diego.

Ashli Babbittová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/Ashli_Babbitt)

Zatiaľ bolo obvinených 55 osôb

Úradujúci prokurátor dištriktu Kolumbia Michael Sherwin vo štvrtok nevylúčil, že v súvislosti so stredajšími násilnosťami v Kapitole bude obvinený aj úradujúci prezident USA Donald Trump. V rozhovore pre televíziu CNBC Sherwin spresnil, že vyšetrovatelia analyzujú konanie "všetkých aktérov" násilností pred Kapitolom i neoprávneného prieniku do budovy, kde sa v tom čase práve konalo spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré malo v programe potvrdenie výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra. Sherwin uviedol, že v súvislosti so stredajším obliehaním Kapitolu boli obvinenia vznesené voči 55 osobám. Väčšinou ide o obvinenie z nezákonného vstupu, i keď niektorí boli obvinení aj zo závažnejších trestných činov, napr. z útoku.

Násilnosti v Kapitole majú
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

V nasledujúcich týždňoch možno očakávať vznesenie ďalších obvinení, dodal Sherwin, podľa ktorého môže ísť o obvinenia zo sprisahania s cieľom vyvolať vzburu, výtržníctva a povstania. Vypočúvaniu sa podrobia aj príslušníci polície na Kapitole. Sherwin ubezpečil, že ak sa nájdu dôkazy, ktoré by naznačili, že niektorý z nich by mohol byť považovaný za spolupáchateľa, budú obvinení. Dodal, že "v hre sú všetky možnosti" obvinenia.

Selfie ochrankárov s výtržníkmi

Agentúra Bloomberg informovala, že na záznamoch z bezpečnostných kamier sú zachytení niektorí príslušníci ochranky Kapitolu, ako pózujú na selfie snímky s protrumpovskými výtržníkmi, ktorí v stredu vtrhli do budovy Snemovne reprezentantov a Senátu. Útok týchto prívržencov prezidenta Donalda Trumpa prinútil členov Kongresu, ktorí boli v procese potvrdzovania volebného víťazstva zvoleného prezidenta Joea Bidena, aby sa na niekoľko hodín utiahli na bezpečné miesto.

Sherwin tiež informoval, že z kancelárií senátorov zmizla elektronika. Dodal, že tieto krádeže by potenciálne mohli predstavovať ohrozenie národnej bezpečnosti. Okrem toho došlo aj k materiálnym škodám, napr. keď útočníci rozbíjali okná a sklené výplne na dverách. Vo viacerých miestnostiach došlo aj k poškodeniu nábytku a iného vybavenia.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Okolo sídla Kongresu stavajú dvojmetrový plot

Okolo budovy Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone, stavali vo štvrtok dva metre vysoký plot. Opatrenie je reakciou na násilnosti z predchádzajúceho dňa, keď dav ľudí vtrhol do tejto budovy v čase, keď v nej obe komory Kongresu na spoločnom zasadnutí mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Informáciu o výstavbe plota oznámil tajomník amerických pozemných síl Ryan McCarthy, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Trump kritizoval svojich prívržencov

Americký prezident Donald Trump v piatok na sociálnej sieti Twitter zverejnil nové dvojminútové video a odsúdil v ňom násilnosti, ku ktorým došlo v stredu v komplexe Kapitolu vo Washingtone. Ide o prvý tvít, ktorý Trump zverejnil po tom, ako ho mal niekoľko hodín zablokovaný pre porušovanie pravidiel komunity. Trump vo svojom videopríspevku ubezpečil, že "rovnako ako všetkých Američanov" aj jeho nahnevalo násilie, nedodržiavanie zákona a chaos, ktorý vyvolal vpád jeho priaznivcov do komplexu Kapitolu.

Uviedol, že po vyostrení situácie "okamžite nariadil zapojenie Národnej gardy a federálnych orgánov činných v trestnom konaní, aby zabezpečili budovu a vyhnali votrelcov". Ako informovala agentúra AP, predtým sa v médiách uvádzalo, že Národná garda bola povolaná na rozkaz viceprezidenta Mikea Pencea. "Amerika je a vždy musí byť krajinou práva a poriadku," vyhlásil Trump a obvinil výtržníkov, že "nereprezentujú našu krajinu". Vyhlásil, že tí, ktorí porušili zákon, za to "zaplatia". V príhovore tiež zopakoval, že chce, aby odovzdanie moci administratíve Joea Bidena malo hladký priebeh.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Dodal, že jeho štáb aktívne využíval všetky zákonné nástroje na spochybnenie výsledkov prezidentských volieb, pričom zdôraznil, že tak bojoval za ochranu americkej demokracie. V súvislosti s tým vyjadril presvedčenie, že "musíme reformovať naše volebné zákony". Konštatoval, že "Kongres certifikoval výsledky" volieb a nová administratíva sa ujme moci 20. januára. Avizoval, že teraz sa zameria "na plynulé a bezchybné odovzdanie moci".

Vyhlásil, že súčasná doba si vyžaduje "uzdravenie a zmierenie". Poukázal na to, že rok 2020 bol pre americký národ veľmi náročný z dôvodu pandémie a jej dôsledkov pre životy ľudí i ekonomiku. Zdôraznil, že ozdravenie americkej ekonomiky si žiada spoločné úsilie a vyzval Američanov, aby spolupracovali, hlásili sa k  demokratickým hodnotám, svojmu vlastenectvu i viere, dobročinnosti, rodine, komunite a angažovali sa v občianskych aktivitách. Na záver príhovoru Trump vyhlásil, že služba americkému národu bola najväčšou poctu, akú v živote zažil. Svojim priaznivcom odkázal, že "naša neuveriteľná púť sa ešte len začína".

Twitter vo štvrtok zmrazil Trumpov účet na 12 hodín a hrozilo mu trvalé zablokovanie, ak by neodstránil tri tvíty, ktoré podľa spoločnosti Twitter porušujú pravidlá pre používateľov. Trump ich zverejnil v čase, keď už Kapitol bol dejiskom vpádu bojovne naladených a násilníckych demonštrantov. Trump v týchto tvítoch zopakoval, že voľby mu "ukradli". Následne tieto svoje kontroverzné výroky vymazal.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Trump odsudzuje násilné konanie

Prezident USA Donald Trump čo najrozhodnejšie odsudzuje násilie, ktorého sa v stredu dopustili jeho podporovatelia, keď vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone. Podľa agentúry AFP to v noci na piatok vyhlásila Trumpova hovorkyňa Kayleigh McEnanyová. Trump "čo najdôraznejším spôsobom" odsudzuje násilie svojich podporovateľov, ktorí vzali útokom americký Kapitol, uviedla hovorkyňa, pričom uviedla, že k tomu došlo po prejave prezidenta USA, ktorým ich k tomu vybičoval.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Násilnosti v komplexe Kapitolu hovorkyňa označila za desivé, odsúdeniahodné a v rozpore s étosom amerického spôsobu života. "Odsudzujeme to - prezident i táto administratíva - čo najsilnejšie," uviedla hovorkyňa Bieleho domu. Trump v stredu v spomenutom príhovore k svojim priaznivcom zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaných voľbách a následne ich vyzval, aby pochodovali na Kapitol. Neskôr im však odkázal, aby "išli domov".

Pottinger odstupuje

Námestník poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Matt Pottinger odstúpil z funkcie. Urobil tak len niekoľko týždňov pred koncom administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a deň po tom, čo Trumpovi podporovatelia násilím vtrhli do budovy Kapitolu vo Washingtone. Tam zastavili spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Správu o odstúpení Pottingera potvrdil samotný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien, napísala tlačová agentúra DPA.

Matthew Pottinger
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

"Požiadanie Matta Pottingera, aby slúžil ako môj námestník, bola prvá vec, ktorú som vo funkcii poradcu urobil - a ukázalo sa, že to bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí. Už smeruje na západ k svojej rodine v krásnom Utahu a ja vyjadrujem obdiv k jeho vynikajúco odvedenej práci a svoje trvalé priateľstvo k nemu," napísal O'Brien v tvíte.

Odstupuje ministerka školstva

Americká ministerka školstva Betsy DeVosová v piatok oznámila, že podáva demisiu. Ako informoval denník Wall Street Journal, ministerka v liste prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi napísala, že zlomovým bodom pre jej rozhodovanie bol stredajší útok demonštrantov na Kapitol. Vo štvrtok oznámila svoj odchod z funkcie ministerky dopravy aj Elaine Chaová. Jej odstúpenie nadobudne účinnosť od pondelka 11. januára.

Obe političky sú najvyššie postavenými členmi administratívy prezidenta Trumpa, ktorí rezignovali na protest proti nepokojom vyvolaným v stredu Trumpovými prívržencami v sídle Kongresu vo Washingtone. Dav vtedy násilím vtrhol do Kapitolu, sídla Kongresu, a zahynuli štyria ľudia, pripomenula tlačová agentúra AP. DeVosová v liste Trumpovi vysvetlila, že "takéto (násilné) správanie je pre našu krajinu neslýchané. Niet pochybností o tom, aký vplyv na situáciu mala vaša rétorika. Pre mňa to bol bod zlomu".

Betsy DeVosová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Jaquelyn Martin)

Uviedla, že Trumpova administratíva teraz "mala vyzdvihnúť a osláviť veľa (svojich) úspechov" vykonaných v mene amerického ľudu. "Namiesto toho je pred nami upratovanie neporiadku spôsobeného násilnými demonštrantmi, ktorí prepadli Kapitol". DeVosová poznamenala, že "deti sú vnímavé a všetko to (dianie) sledujú a učia sa od nás", preto "máme morálnu povinnosť uplatňovať svoj zdravý úsudok" a svojím konaním slúžiť ako príklad. Zdôraznila, že deti sa teraz "od nás musia dozvedieť, že Amerika je väčšia ako to, čo sa stalo včera" v Kapitole.

DeVosovej list Trumpovi v piatok zverejnili viaceré americké médiá. Ďalšími úradníkmi Trumpovej administratívy, ktorí odstúpili v dôsledku nepokojov vo Washingtone, sú úradujúci predseda Rady ekonomických poradcov Tyler Goodspeed, zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Matt Pottinger a Trumpov osobitný vyslanec v Severnom Írsku Mick Mulvaney, ktorý kedysi pôsobil ako vedúci kancelárie Bieleho domu.

Viac o téme: OdstúpeniePolícia Donald TrumpKapitolKongresMichael Sherwin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu