Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Afganistane a Iraku pôsobí už len po amerických 2500 vojakov, potvrdil Pentagón

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Timothy Moore/U.S. Air Force via AP)

WASHINGTON - Americký minister obrany Christopher Miller v piatok potvrdil, že v Afganistane a Iraku momentálne pôsobí už len po 2500 amerických vojakov, čo je v súlade so záväzkom dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa ukončiť "nekonečné vojny" v týchto krajinách.

"Spojené štáty sú dnes najbližšie k ukončeniu takmer 20 rokov trvajúcej vojny," uviedol Miller vo svojom vyhlásení. Dodal, že znižovanie počtu amerických vojakov v Iraku odráža zvýšené schopnosti irackej armády. Agentúra AFP dodala, že kontingenty americkej armády v Afganistane a Iraku sú momentálne početne najmenšie, odkedy v nich pred takmer 20 rokmi vypukli vojenské konflikty.

V snahe splniť svoj predvolebný sľub o ukončení dvoch vojen začatých po útokoch na USA z 11. septembra 2001, Trump nariadil, aby sa do 15. januára 2021 znížil počet amerických vojakov pôsobiacich v Afganistane a Iraku tak, aby ich v oboch krajinách bolo po 2500. Millerovo vyhlásenie bolo zverejnené päť dní pred tým, ako sa 20. januára funkcie amerického prezidenta ujme demokrat Joe Biden.

Viac o téme: VojaciArmádaAfganistanIrakPentagónSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu