Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Návšteva Santa Clausa sa skončila zle: Infikované desiatky dôchodcov, 26 zomrelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Najmenej 26 obyvateľov domova dôchodcov v belgickom meste Mol zomrelo po tom, ako ich navštívil dobrovoľník prezlečený za Santa Clausa, ktorý mal medzičasom pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Flámske úrady vo štvrtok uviedli, že zatiaľ nie je isté, či obyvateľov domova dôchodcov v provincii Antverpy nakazil práve Santa Claus, keď k nim 5. decembra zavítal. Okrem 26 úmrtí zaznamenali v domove ďalších 85 pozitívne testovaných osôb vrátane 40 zamestnancov.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Nákazu v domove zaregistrovali pár dní po návšteve Santa Clausa. Podľa virológa Marca Van Ransta sa väčšina infikovaných nakazila od tej istej osoby. Podľa úradov nič nenasvedčuje tomu, že by dobrovoľník vedel o tom, že je infikovaný. Vo veci preto zatiaľ nebolo iniciované vyšetrovanie.  

Pre domov dôchodcov Hemelrijck, v ktorom bolo pred rozšírením nákazy ubytovaných 169 ľudí - bol určený krízový manažér, ktorý má pomôcť personálu, obyvateľom a príbuzným "vyrovnať sa s týmto zložitým obdobím". Belgicko patrí medzi krajiny s najvyšším počtom obetí na množstvo obyvateľov na svete. Viac ako polovica zosnulých - 11.066 ľudí - boli obyvateľmi domovov dôchodcov.

Viac o téme: Návšteva SmrťDomov dôchodcovInfekciaDôchodcovia Santa ClausKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu