Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Chorvátsku si stále nevydýchnu: Strednú časť krajiny zasiahli ďalšie zemetrasenia

Zemetrasenie v Chorvátsku Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Chorvátsku (Zdroj: SITA/AP Photo)

ZÁHREB - Po utorkovom silnom zemetrasení zasiahli v noci na štvrtok strednú časť Chorvátska ďalšie dotrasy. Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) hlásilo v oblasti mesta Petrinja zemetrasenie s magnitúdou 3,8, ako aj dva otrasy s magnitúdou 3,1, informovala agentúra DPA.

Boli to o niečo slabšie zemetrasenia v porovnaní s otrasmi zo stredajšieho rána (4,8 Richtera). Oblasť juhovýchodne od metropoly Záhreb postihujú zemetrasenia od pondelka, pričom k stredajšiemu popoludniu ich tam evidovali 66 za uplynulých 58 hodín.

V Chorvátsku si stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Najsilnejšie zemetrasenie malo v utorok podľa EMSC magnitúdu 6,4. Spôsobilo veľké škody v mestách Sisak, Petrinja a Glina a v okolitých dedinách. O život prišlo sedem ľudí a 26 ďalších utrpelo zranenia. V meste Petrinja strávili mnohí ľudia už druhú noc mimo svojich domovov, prevažne vo svojich autách, informoval vo štvrtok ráno spravodajský server Index.hr.

Islamská komunita v Bosne a srbská pravoslávna cirkev pomôžu Chorvátom

Islamská komunita v Bosne a Hercegovine (BaH) a srbská pravoslávna cirkev v stredu oznámili, že pomôžu ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Chorvátsku. Zároveň vyzvali svojich veriacich, aby mali súcit s obyvateľmi susednej krajiny. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra HINA. Líder islamskej komunity, veľký mufti Husein Kavazovič pripomenul, ako veľmi pomáhalo Chorvátsko Bosne a Hercegovine počas vojny v 90. rokoch 20. storočia.

"Nemôžeme nespomínať na veľkorysosť našich chorvátskych susedov, ktorí nás počas napadnutia Bosny privítali na svojom území, podporovali nás a prejavovali porozumenie pre to, čo sme práve zakúšali," uviedol Kavazovič v liste chorvátskemu veľvyslancovi v BaH Ivanovi Saboličovi. "Teraz, keď chorvátski občania prechádzajú ťažkou skúškou, cítime potrebu ponúknuť slová podpory a útechy tým, ktorí stratili svojich najdrahších alebo utrpeli zranenia," napísal Kavazovič.

V Chorvátsku si stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dodal, že islamská komunita sa skontaktovala so svojím úradom v chorvátskom hlavnom meste Záhreb a spoločne zorganizujú zbierku peňazí pre ľudí v Chorvátsku postihnutých zemetraseniami. Srbská pravoslávna cirkev oznámila, že jej Záhrebsko-ľubľanská metropolia vyzvala všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa zapojili do humanitárnej akcie. Dodala, že metropolita Porfirije si želá, aby sa prejavy solidarity, "vľúdnosti a lásky dostali ku každému, kto potrebuje v týchto ťažkých chvíľach pomoc".

Strednú časť Chorvátska postihujú zemetrasenia už od pondelka 28. decembra. Vyskytli sa aj v noci na štvrtok. K stredajšiemu popoludniu ich tam evidovali 66 za uplynulých 58 hodín. Najsilnejšie zemetrasenie v utorok malo podľa Európsko- stredomorského seizmologického centra (EMSC) magnitúdu 6,4. Spôsobilo veľké škody v mestách Sisak, Petrinja a Glina a v okolitých dedinách.

O život prišlo sedem ľudí a 26 ďalších utrpelo zranenia. V meste Petrinja strávili mnohí ľudia už druhú noc mimo svojich domovov, prevažne vo svojich autách, informoval vo štvrtok ráno spravodajský server Index.hr.

Viac o téme: Zemetrasenie ZáhrebChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu