Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chorvátsko sa spamätáva zo zemetrasenia: Krajina držala štátny smútok za obete katastrofy

Následky zemetrasenia v Chorvátsku Zobraziť galériu (3)
Následky zemetrasenia v Chorvátsku (Zdroj: TASR/AP)

ZÁHREB - Chorvátsko držalo v sobotu štátny smútok, ktorý vyhlásila vláda po utorkovom zemetrasení s magnitúdou 6,2 v strednej časti krajiny. Katastrofa si vyžiadala sedem ľudských životov a ďalšie desiatky ranených a spôsobila obrovské škody. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

Vlajky zvesené na pol žrde v deň štátneho smútku boli poctou obetiam zemetrasenia z utorka 29. decembra: o život prišlo 12-ročné dievča, ktoré zahynulo v meste Petrinja, piati obyvatelia dediny Majske Poljane a organista nájdený v troskách kostola v dedine Žažina blízko mesta Sisak. Zrušené boli aj zábavné podujatia naplánované na sobotu. Na pamiatku obetí sa konali bohoslužby.

Chorvátsko sa spamätáva zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ničivé zemetrasenie, ktoré v utorok o 12.19 h zasiahlo oblasť mesta Petrinja, približne 50 kilometrov južne od metropoly Záhreb, poškodilo alebo zničilo vyše 2000 budov. Najväčšie škody utrpelo historické staré mesto v Petrinji, v tomto okrese bolo so zemou zrovnaných aj päť škôl, vážne škody vznikli na nemocnici v Sisaku a zničených bolo tiež viacero cirkevných budov, vrátane katedrály v Sisaku.

Chorvátsko sa spamätáva zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Toto zemetrasenie pocítili ľudia v celej krajine, uviedla okamžite po otrasoch Chorvátska seizmologická služba. Po utorkovom zemetrasení však nasledovalo v tej istej strednej oblasti krajiny aj množstvo dotrasov. Škody na budovách následne hlásili takisto v ďalších neďalekých okresoch, dodala HINA.

Viac o téme: KatastrofaŠtátny smútokZemetrasenie Chorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu