Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podozrivý z útoku v meste Nashville zomrel pri explózii: Konal zrejme sám

Horiaca dodávka v Nashville
Horiaca dodávka v Nashville (Zdroj: SITA/Andrew Nelles/The Tennessean via AP)

NASHVILLE - Muž, ktorý bol podľa amerických vyšetrovateľov zodpovedný za piatkový mohutný výbuch v meste Nashville v štáte Tennessee, zomrel pri tejto explózii. Konal zrejme sám, oznámili v nedeľu federálne úrady. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Vyšetrovatelia spojili muža, ktorého identifikovali ako Anthony Quinn Warner, s výbuchom pomocou porovnania vzoriek DNA z miesta činu a vecí poskytnutých príbuzným. Motív činu sa im však zatiaľ nepodarilo odhaliť. Zástupcovia úradov v nedeľňajšom vyjadrení zdôraznili, že zatiaľ sa nemôžu vyjadrovať k tomu, či išlo o prípad vnútroštátneho terorizmu, keďže sa stále snažia zistiť, aká ideológia mohla poháňať podozrivého.

Polícia predtým uviedla, že 63-ročný Warner je osobou vyšetrovanou v tomto prípade. Podľa verejných záznamov mal skúsenosti s elektronikou a poplašnými zariadeniami, pričom pracoval ako počítačový konzultant pre obchodníka s nehnuteľnosťami z Nashville. Vyšetrovatelia prehľadali jeho dom v sobotu, píše AP. Výbuch nastal v historickom centre Nashvillu v odstavenom karavane, v ktorom explodovala nastražená bomba. Zranenia utrpeli traja ľudia vrátane jedného policajta, nikto z nich však nebol vo vážnom stave.

Polícia na miesto činu dorazila po tom, čo bola hlásená streľba, a následne si všimla podozrivé zaparkované vozidlo, z ktorého sa ozývala nahrávka varovania, že o 15 minút bomba detonuje. Explózia bola citeľná v okruhu niekoľkých kilometrov a poškodila asi 40 budov. Mnohé z nich majú veľkú historickú hodnotu. Guvernér štátu Bill Lee uviedol, že požiadal prezidenta USA Donalda Trumpa o vyhlásenie núdzového stavu, aby tým umožnil federálnu pomoc pri odstraňovaní škôd. Karavan bol zaparkovaný pred budovou telefónnej spoločnosti AT&T a výbuch spôsobil škody, ktoré narušili telekomunikačné služby v Tennessee i ďalších štátoch USA. Spoločnosť v nich v nedeľu stále pokračovala v odstraňovaní výpadkov mobilných služieb, ako aj policajnej a nemocničnej komunikácie.

Viac o téme: ExplóziaútočníkUSANashville
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu