Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Masívna explózia otriasla Nashvillom: Niekoľko zranených, na mieste činu našli ľudské pozostatky

Horiaca dodávka v Nashville Zobraziť galériu (5)
Horiaca dodávka v Nashville (Zdroj: SITA/Andrew Nelles/The Tennessean via AP)

NASHVILLE - V americkom meste Nashville v štáte Tennessee došlo v piatok ráno miestneho času k explózii v zaparkovanom karavane, ktorá bola podľa tamojšej polície spôsobená úmyselne. Zranené boli tri osoby, ktoré previezli do nemocnice na ošetrenie. Žiadna z nich však nie je v kritickom stave, informovali agentúry AP a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

Hovorca polície Don Aaron uviedol, že výbuch o 06.30 h (13.30 h SEČ), ktorý poškodil 20 budov a povytŕhal niekoľko okolitých stromov, bol "úmyselným činom". K obetiam na životoch v meste, ktoré bolo skoro ráno počas sviatočného dňa takmer prázdne, podľa jeho slov nedošlo. Polícia na miesto činu dorazila po tom, čo bola hlásená streľba a následne si všimla podozrivé zaparkované vozidlo, z ktorého sa ozývala varovná nahrávka, že o 15 minút bomba detonuje. Šéf miestnej polície John Drake na tlačovej konferencii uviedol, že tento čas stačil na to, aby zasahujúce jednotky evakuovali budovy v bezprostrednej blízkosti.

Miesto, kde dodávka vybuchla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Humphrey)

Ako povedali svedkovia incidentu, ženský hlas na nahrávke začal odpočítavať slovami: "Evakuujte sa teraz. Vo vozidle je bomba, ktorá vybuchne." To, čo sa v okamihu detonácie v obytnom karavane nachádzala nejaká osoba, nebolo známe. Pre telekomunikačné problémy, ktoré explózia spôsobila, boli dočasne zastavené aj lety z nashvillského letiska.

Prípad vyšetrujú Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a americký federálny Úrad pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF). Na výsluch predviedli na policajnú stanicu viacero ľudí, žiadnych však zatiaľ nezadržali.

Ľudské pozostatky na mieste činu

Vyšetrovatelia v americkom meste Nashville v štáte Tennessee, kde v piatok skoro ráno v odstavenom karavane vybuchla nastražená bomba, skúmajú tkanivá, ktoré našli na mieste činu, pričom podľa nich pravdepodobne ide o ľudské pozostatky. Povedal to šéf tamojšej polície John Drake, informovala agentúra AP.

Policajný šéf v Nashville
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Humphrey)

Hoci si výbuch nevyžiadal obete na životoch spomedzi okoloidúcich, nebolo jasné, či sa nejaké osoby nachádzali v aute s výbušninou. Polícia nespresnila, či nájdené pozostatky patrili osobe zodpovednej za útok ani to, či ich objavili priamo vo vozidle, v ktorom bola bomba umiestnená.

V meste Nashville neboli podľa Drakea vopred hlásené žiadne vyhrážky. Zopakoval, že motív činu, ako aj toho, voči komu bol namierený, je zatiaľ neznámy a vyšetrovanie pokračuje. Podieľajú sa na ňom Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a americký federálny Úrad pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF).

Miesto výbuchu dodávky v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Humphrey)

Zranenia utrpeli počas výbuchu tri osoby vrátane jedného policajta. Všetci traja sú hospitalizovaní v nemocnici, no sú v stabilizovanom stave, povedal starosta Nashvillu John Cooper v piatok popoludní na tlačovej konferencii. Tento čin nazval "strašným a zbabelým útokom". Dodal, že spôsobil "katastrofálne škody", pričom minimálne čiastočne poškodil až 41 budov.

Viac o téme: AutoVýbuchExplóziaZraneníNashville
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu