Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Britská vláda chce sprísniť protiteroristickú legislatívu

LONDÝN - Britské ministerstvo vnútra navrhuje ďalšie sprísnenie protiteroristických zákonov. Ministerka vnútra Jacqui Smithová navrhuje predĺžiť lehotu, počas ktorej môže polícia zadržiavať osoby podozrivé z teroristických aktivít aj bez vznesenia obvinenia, na 42 dní.

V súčasnosti je to možné len na 28 dní. Medzi ďalšími navrhovanými opatreniami je zavedenie možnosti odoberať osobám podozrivým z terorizmu vzorky DNA, a zavedenie vyšších trestných sadzieb pre kriminálnikov, ktorí budú odsúdení v súvislosti s terorizmom. O nových návrhoch vo štvrtok informovala britská vláda.

Proti navrhovaným opatreniam už vopred, hneď ako informácie o nich prenikli do niektorých médií, protestovali mimovládne ľudskoprávne organizácie, opoziční konzervatívni poslanci, ako aj veľká skupina poslancov vládnucich labouristov. Podľa kritikov napríklad neexistuje vôbec žiadny závažný dôvod na predĺženie lehoty pre väzbu bez vznesenia obvinenia.

Podľa prieskumu medzi labouristickými poslancami, ktorý uskutočnil denník The Independent, chce proti Smithovej návrhom hlasovať najmenej 38 z nich. Keďže na zamietnutie plánu stačí 34 hlasov, je veľká pravdepodobnosť, že práve toto bude prvý legislatívny návrh, ktorý novej vláde premiére Gordona Browna v parlamente neprejde. Jeho predchodca Tony Blair navrhol v roku 2005 predĺžiť lehotu na väznenie osôb podozrivých z terorizmu bez vznesenia obvinenia až na 90 dní, aj vtedy to však parlament odmietol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu