Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Známy šéfkuchár šíril hoaxy o KORONAVÍRUSE, Facebook zaujal rázny postoj

Pete Evans Zobraziť galériu (3)
Pete Evans (Zdroj: profimedia.sk)

CANBERRA - Facebook odstránil profil vplyvného austrálskeho kuchára Peta Evansa po tom, čo celebrita opakovane zverejňovala dezinformačné príspevky o koronavíruse. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Evans, ktorý mal na sociálnej sieti približne 1,5 milióna sledujúcich, šíril konšpiračné teórie o Covide-19 a vakcínach. Facebook už skôr odstraňoval jednotlivé príspevky, ktoré vyhodnotil ako dezinformačné, teraz ale stiahol celý šéfkucharov účet. Evans so svojimi fanúšikmi zdieľal teórie popierané odborníkmi týkajúce sa napríklad závažnosti vírusu, nosenia rúšok a vakcín, píše BBC. 

Peter Evans
Zobraziť galériu (3)
Peter Evans  (Zdroj: profimedia.sk)


Facebook uviedol, že Evansov účet stiahol kvôli opakovanému nedodržaniu internetovej platformy. "Nikomu nedovoľujeme zdieľať dezinformácie o koronavíruse, ktoré by mohli bezprostredne spôsobiť fyzickú ujmu, alebo (teórie) o vakcíne proti Covidu-19, ktoré vyvrátili zdravotní experti," povedal hovorca sociálnej siete. 


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Evansov instagramový účet ale zostal aktívny, aj keď táto sociálna sieť je vlastnená Facebookom. Šéfkuchár na tento svoj stále aktívny účet napísal, že "je mu potešením byť katalyzátorom diskusií o tak dôležitej téme, ako je sloboda prejavu". Mnoho z jeho fanúšikov vyjadrilo ohľadom rozhodnutia Facebooku nespokojnosť. 

Známy šéfkuchár šíril hoaxy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kuchár, prezývaný aj Paleo Pete, sa preslávil ako porotca v austrálskej kulinárskej relácii My Kitchen Rules (Pravidlá mojej kuchyne). Ešte pred nástupom koronavírusu ho kritizovali za to, že propaguje pseudovedecké názory týkajúce sa diét a liečby rakoviny. V roku 2017 Evansa Austrálska lekárska asociácia obvinila z ohrozovania životov, pretože podľa nej zverejňoval nevedecké zdravotné rady týkajúce sa napríklad toxínov v opaľovacom kréme či ubúdania vápnika v tele.

Viac o téme: KuchárHoaxKoronavírusPete Evans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu