Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Bielorusku protestovali proti Lukašenkovi tisíce ľudí

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Nikolai Petrov/BelTA)

MINSK - Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v Bielorusku proti tamojšiemu autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Informovala o tom agentúra AFP.

V hlavnom meste Minsk Lukašenkovi odporcovia zorganizovali viacero protestov. Účasť na nich sa podľa AFP pohybovala od niekoľkých desiatok po stovky účastníkov. Podľa informácií ľudskoprávnej organizácie Viasna polícia na protestoch v Minsku a ďalších bieloruských mestách zadržala viac ako 30 ľudí. Polícia voči demonštrantom nasadila aj vodné delá.

Podľa predstaviteľa bieloruského ministerstva vnútra, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters, policajti na nedeľňajších protestoch zadržali viac ako 300 ľudí. Agentúra DPA informovala, že zadržaných bolo zhruba sto osôb. Medzi zadržanými sú podľa Bieloruského združenia novinárov aj dve novinárky.

Masové protesty pokračujú v Bielorusku od 9. augusta, keď v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Lukašenko. Opozícia však tvrdí, že voľby boli sfalšované a skutočnou víťazkou je Sviatlana Cichanovská, ktorá kandidovala proti Lukašenkovi namiesto svojho uväzneného manžela.

Cichanovskú, ktorá krátko nato utiekla do Litvy, podporujú západní lídri odmietajúci uznať výsledky volieb. Lukašenko, ktorý má pevnú podporu zo strany Moskvy, sa zdráha odstúpiť a navrhuje ústavné reformy so zámerom upokojiť protesty. Od vypuknutia protestov už v krajine podľa opozičných lídrov zatkli viac ako 30.000 ľudí. Na Lukašenka a niekoľkých jeho spojencov uvalila sankcie v súvislosti s násilným potláčaním opozičných demonštrácií aj Európska únia.

Viac o téme: ProtestBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu