Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protestujúci v Bielorusku sa nevzdávajú: Podnikli prvý nedeľný pochod v novom roku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Protesty v Bielorusku pokračovali aj v novom roku - na prvej nedeľnej demonštrácii roka 2021 pochodovali účastníci cez hlavné mesto Minsk, tak ako posledných päť mesiacov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Videozáznamy zverejnené nezávislým spravodajským portálom tut.by zachytávali protestujúcich, ako pochodujú cez obytné štvrte Minska, nesú opozičnú vlajku a skandujú heslo "Nech žije Bielorusko". Nebolo hlásené žiadne zatýkanie. V minulých týždňoch bezpečnostné sily brutálne zasahovali proti demonštrantom. Od začiatku protestov v auguste bolo do policajnej väzby odvlečených vyše 30.000 ľudí. Po všetkých tých týždňoch žiadajú protestujúci stále to isté, napísala v nedeľu opozičná líderka Sviatlana Cichanovská z exilu v susednej Litve: "Slobodu bez násilia, prepustenie politických väzňov a nové, spravodlivé voľby."

Bieloruskom otriasajú masové protesty každý víkend od 9. augusta, keď sa dlhoročný autoritársky líder Alexander Lukašenko vyhlásil za oficiálneho víťaza prezidentských volieb, ktoré však opozícia pokladá za zmanipulované. Lukašenko, ktorý vládne Bielorusku vyše štvrť storočia, tvrdí, že vo voľbách získal 80,1 percenta hlasov. Európska únia ho však už za prezidenta nepokladá a opozícia vníma ako víťazku volieb práve Cichanovskú.

Viac o téme: ProtestBieloruskoMinskAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu