Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Francúzsky prezident má KORONAVÍRUS: Má horúčku a kašle! Kancelária netuší, kde sa nakazil

Emmanuel Macron je v karanténe.
Emmanuel Macron je v karanténe. (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron má pozitívny test na koronavírus, kvôli ktorému pôjde na sedem dní do domácej karantény a pracovať bude z domova. Všetky jeho pracovné schôdzky v nadchádzajúcich dňoch, ktoré by vyžadovali fyzickú účasť vrátane plánovanej cesty do Libanonu, sú zrušené, píšu francúzske médiá s odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca. Ten neskôr uviedol, že prezident sa nakazil pravdepodobne minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli.

"V súlade s aktuálnymi hygienickými nariadeniami, ktoré sú platné pre všetkých, pôjde prezident republiky na sedem dní do domácej karantény. Bude naďalej pracovať a svojich povinností sa zhostí na diaľku," uvádza tlačová správa. 

Macron, u ktorého sa vo štvrtok potvrdila nákaza koronavírusom, sa izoluje v oficiálnej prezidentskej rezidencii vo Versailles. Štátnik sa potýka s horúčkou, kašľom a únavou, napísala stanica France Info.

Macron sa do loveckého zámočku La Lanterne vo Versaillskom komplexe presunul vo štvrtok večer, podľa ľudí z jeho okolia aj napriek prejavom choroby pokračuje v práci. Jeho manželka Brigitte, ktorá nemá žiadne príznaky a test jej vyšiel negatívne, zostala v Elyzejskom paláci.

Diagnóza bola stanovená pomocou RT-PCR testu, prezident ho podstúpil po prvom prejave príznakov choroby. Prezidentovej manželke Brigitte, ktorá sa preventívne uchýlila do karantény, vyšiel dnes popoludní test negatívne.

Prezidentská kancelária vo štvrtok večer uviedla, že Macron sa "veľmi pravdepodobne" nakazil počas únijného summitu z minulého týždňa. Macron sa na ňom osobne stretol s radom európskych štátnikov.

Francúzsky premiér Jean Castex mal síce včera negatívny test, napriek tomu z preventívnych dôvodov tiež pôjde do karantény. V pondelok sa s francúzskym prezidentom stretol predseda Európskej rady Charles Michel, v utorok mal negatívny test, napriek tomu sa aj on rozhodol pre karanténu. Dobrovoľnú karanténu do 24. decembra už oznámil španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý sa s Macronom zišiel v pondelok v Paríži.

V stredu sa s Macronom stretol portugalský premiér António Costa, ktorý zrušil svoje oficiálne cesty a zostáva v karanténe aj napriek tomu, že jeho test bol negatívny. V závere minulého týždňa sa na summite v Bruseli s francúzskym prezidentom stretol tiež luxemburský premiér Xaviel Bettel a írsky premiér Micheál Martin. Rovnako ako Sánchez a Costa aj predseda írskej vlády už oznámil, že jeho test bol negatívny.

Úrad nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá bola na únijnom summite videná s Macronom a talianskym premiérom Giuseppem Conte v jednej miestnosti, oznámil, že kancelárka bola po summite testovaná negatívne a že na sebe počas stretnutia s francúzskym prezidentom v súlade s predpismi mala rúško.

Macron sa vo štvrtok večer zúčastnil prostredníctvom videospojení konferencie k francúzskej zahraničnej politike a rozvojovej pomoci. S respirátorom na ústach podľa agentúry AP nevykazoval žiadne príznaky choroby covid-19 a vo svojom prejave sa o nákaze nezmienil.

Viac o téme: Test KaranténaNákazaKoronavírusEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu