Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žena sa nechala očkovať proti KORONAVÍRUSU: O pár minút dostala šok, napriek tomu chcela pokračovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

WASHINGTON - Žena bola v utorok hospitalizovaná na Aljaške pre alergickú reakciu po očkovaní proti koronavírusu. Zdravotnícky pracovník mesta Juneau sa sťažoval na ťažkosti s dýchaním a začervenanie kože desať minút po očkovaní vakcínou Pfizer Biontech, obe reakcie boli zistené počas odporúčaného pozorovacieho obdobia priamo po podaní injekcie.

U zdravotníčky na americkej Aljaške sa po naočkovaní vakcínou firiem Pfizer a BioNTech objavila alergická reakcia. Oznámila to zástupkyňa tamojšieho zdravotníckeho systému Anne Zinková. V USA ide o prvý prípad negatívnej reakcie na vakcínu od pondelka, kedy v Spojených štátoch očkovanie odštartovalo, uvádzajú americké médiá. Ako prvá začala s očkovaním tejto vakcíny Británia, ktorá ohlásila alergickú reakciu u dvoch zaočkovaných zdravotníkov.

Prípad na Aljaške sa týka ženy, ktorá nikdy predtým žiadnou alergiou netrpela. Po zaočkovaní v utorok sa u nej prejavil anafylaktický šok, ktorý môže skončiť smrťou. Dotyčná mala desať minút ťažkosti s dýchaním, objavili sa u nej vyrážky a zrýchlený tep, napísal denník The New York Times. Symptómy sa prejavili počas 15-minútového dozoru, ktorý sa odporúča po aplikácii očkovacej dávky. Žena bola prevezená na pohotovosť, teraz je jej stav stabilizovaný, ale je stále v nemocnici.

Nabádala nás, aby sme pokračovali

Aj napriek svojej reakcii bola žena stále očkovaním proti Covid-19 nadšená a sklamaná z toho, že stratila možnosť nechať si za pár týždňov podať druhú dávku, uviedol Nobel Anderson, jeden z jej ošetrujúcich lekárov. "Všetkých nás povzbudila, aby sme pokračovali," uviedol Anderson na tlačovej konferencii.

"Očakávali sme, že sa niečo také môže stať, keď sa objavili správy o dvoch prípadoch anafylaktického šoku v Anglicku u ľudí, ktorí dostali vakcínu firiem Pfizer aBioNTech," povedala Zinková. Prípad na Aljaške sa stal v nemocnici v meste Juneau a Zinková doplnila, že všetky miesta, kde sa v tomto americkom štáte očkuje, musia byť vybavené preparátmi na zvládnutie alergickej reakcie.

Paul Offit z amerického Úradu pre kontrolu liečiv (FDA) povedal, že lekári budú musieť sledovať alergické reakcie u očkovaných. Dodal, že tí, u ktorých sa už niekedy prejavila alergia po podaní očkovacej látky, by sa v tomto prípade očkovaní mali vyhnúť. Hovorca FDA oznámil, že agentúra rokuje o situácii s firmou Pfizer a s Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). "Správa pre zdravotnícke inštitúcie informuje o závažných alergických reakciách na vakcínu a uvádza, že musí byť k dispozícii náležitý preparát na zvládnutie alergie u osôb, u ktorých sa objaví anafylaktický šok," povedal hovorca.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusAlergická reakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu