Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výbuch zasiahol tanker pri saudskoarabskom prístave Džidda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ministry of Transport via AP)

DUBAJ - Na ropnom tankeri pri saudskoarabskom prístavnom meste Džidda došlo v pondelok skoro ráno k výbuchu po tom, ako bol "zasiahnutý z vonkajšieho zdroja". Toto oznámenie prepravnej spoločnosti BW Group naznačuje, že pri kráľovstve vedúcom vojnu v Jemene bola terčom útoku ďalšia loď, informovala agentúra AP.

Všetkých 22 členov posádky tankera BW Rhine plaviaceho sa pod vlajkou Singapuru uniklo bez zranenia, uviedla firma. Varovala tiež, že z miesta explózie mohli uniknúť ropné produkty. Saudská Arábia bezprostredne nepotvrdila výbuch, ktorý nastal pri zmienenom kľúčovom prístave a distribučnom centre jej obchodu s ropou. Správa o výbuchu však prišla po tom, ako v novembri v Červenom mori pri Saudskej Arábii poškodil výbuch míny tanker, pričom tamojšie úrady tento útok pripísali jemenským povstalcom - húsíom.

Organizácia Námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO), pôsobiaca pod britským vojenským námorníctvom, vyzvala lode v oblasti na opatrnosť a uviedla, že prebieha vyšetrovanie nového výbuchu. Explóziu hlásila aj firma Dryad Global, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou lodnej dopravy. V žiadnom z týchto oznámení sa však zatiaľ nespomínala príčina. Okrem výbuchu míny, ktorá minulý mesiac poškodila tanker pri Saudskej Arábii, došlo tento mesiac k ďalšiemu záhadnému útoku na nákladnú loď pri prístave na východe Jemenu.

Jemenskí povstaleckí húsíovia, ktorých podporuje Irán, už predtým použili vo svojej dlhej vojne proti Saudskou Arábiou vedenej vojenskej koalícii námorné míny. K útoku z novembra sa však nevyjadrili, píše AP. Červené more je dôležitou námornou trasou pre prepravu nákladu i energetických surovín, ktorej prípadné zamínovanie by bolo hrozbou nielen pre Saudskú Arábiu, ale aj zvyšok sveta. V roku 1984 okolo 19 lodí hlásilo, že v tomto mori narazili na míny, v oblasti však našli a zneškodnili len jednu, vyplýva z údajov expertnej komisie OSN vyšetrujúcej vojnu v Jemene.

Viac o téme: VýbuchTankerPrístavSaudská ArábiaDžidda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu