Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Leyenová a Johnson rozhodli: Rokovania s Britániou o obchodnej dohode budú pokračovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Británia a Európska únia budú pokračovať v rokovaniach o obchodnej dohode. V nedeľu to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po telefonáte s britským premiérom Borisom Johnsonom.

Šéfka exekutívy EÚ túto informáciu potvrdila na svojom účte na Twitteri. "Mali sme dnes ráno užitočný telefonát s Borisom Johnsonom. Diskutovali sme o hlavných nevyriešených témach," uviedla počas následnej tlačovej videokonferencie.

Spresnila, že rokovacie tímy z oboch strán viedli v posledných dňoch intenzívne rozhovory. V nedeľu sa obe strany dohodli na pokračovaní rokovaní, ktoré majú upraviť obchodné vzťahy medzi Bruselom a Londýnom po 1. januári 2021, dodala šéfka exekutívy Európskej únie.

"Ak napriek rokovaniam, ktoré trvali takmer celý rok, a tomu, že termíny (ich ukončenia) sa nikdy nedodržali, v tomto okamihu je zodpovedné pokúsiť sa urobiť všetko možné. Poverili sme našich vyjednávačov, aby pokračovali v rokovaniach a preskúmali, či je možné dosiahnuť dohodu aj v takejto neskorej fáze," vysvetlila von der Leyenová. Zároveň potvrdila, že rokovania vedené Michelom Barnierom za EÚ a Davidom Frostom za Britániu budú pokračovať v Bruseli.

Tri sporné otázky, ktoré bránia uzavretiu pobrexitovej dohody, sú: rybolov, štátna pomoc - teda férová súťaž a to, ako podporovať ekonomiky oboch strán za rovnakých pravidiel - a dohľad nad konečným usporiadaním vzájomných vzťahov.

Spojené kráľovstvo oficiálne opustilo Európsku úniu 31. januára 2020 a 31. decembra, po skončení takzvaného prechodného obdobia, opustí aj jednotný trh EÚ a colnú úniu. Ak nebude uzavretá dohoda o budúcom partnerstve, obchodné vzťahy medzi euroblokom a Britániou sa budú riadiť iba pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Viac o téme: RokovaniaPokračovanieBoris JohnsonUrsula von der LeyenováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu