Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čínska sonda so vzorkami z mesačných hornín sa začala vracať na Zem

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst, file)

PEKING - Čínska kozmická loď Čchang-e 5 začala v nedeľu trojdňový návrat z obežnej dráhy Mesiaca na Zem, kam má doručiť vzorky hornín z lunárneho povrchu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Čínsku národnú vesmírnu agentúru (CNSA).

Vesmírna loď zapla svoje štyri raketové motory na približne 22 minút, a tak opustila obežnú dráhu Mesiaca, ktorý ostatný týždeň obiehala, uviedla CNSA na sociálnych médiách. Začiatkom decembra pristál modul Čchang-e 5 neďaleko komplexu mesačných útvarov zvaného Mons Rümker, o ktorom sa predpokladá, že bol v dávnej minulosti dejiskom sopečnej činnosti. Tam nazbieral dovedna dva kilogramy vzoriek kameňov z mesačného povrchu i z podpovrchových vrtov hlbokých približne dva metre.

Vzorky sú uložené v návratovej kapsule, ktorá má po odpojení sa od zvyšku kozmickej lode pristať vo Vnútornom Mongolsku. Vedci dúfajú, že tieto vzorky poskytnú nové informácie o sopečnej činnosti na Mesiaci.

Sonda misie Čchang-e 5 je v poradí treťou čínskou, ktorá pristála na Mesiaci, a prvou, ktorá sa vráti na Zem. Čína navyše v júli tohto roka poslala k Marsu kozmickú loď vezúcu robotické vozidlo a stavia aj vlastnú vesmírnu stanicu.

Cieľom bezposádkovej misie Čchang-e 5, pomenovanej po starovekej čínskej bohyni Mesiaca, je prvýkrát po vyše 40 rokoch priniesť na Zem vzorky hornín z lunárneho povrchu. Dosiaľ sa to podarilo len Spojeným štátom a naposledy v roku 1976 vtedajšiemu Sovietskemu zväzu. Odborníci považujú misiu Čchang-e 5 aj za dôležitý technologický test, napríklad pre budúce lety s ľudskou posádkou na Mesiac.

Viac o téme: NávratSondaČínaMesiacZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu