Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EÚ bojuje proti terorizmu: Na ochranu kostolov, synagóg, mešít a verejných miest dá milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v rámci svojej novej stratégie pre bezpečnostnú úniu, ktorá zahŕňa aj boj proti terorizmu, poskytne členským štátom EÚ 23 miliónov eur na ochranu miest náboženských obradov a niektorých špecifických typov verejných priestranstiev.

Komisia spresnila, že ide o snahu ochrániť tieto budovy pred možnými teroristickými hrozbami. Celkovo desať projektov získa potrebné financie z Fondu pre vnútornú bezpečnosť. Deväť z nich získa finančné prostriedky v hodnote 20 miliónov eur a budú do nich zapojené subjekty z 20 členských štátov EÚ.

Tieto projekty sa zamerajú na ochranu miest náboženských obradov patriacich rôznym náboženským komunitám - pôjde o kostoly, synagógy či mešity. Projekty na ochranu pred terorizmom sa však týkajú aj iných typov verejných priestranstiev, ako sú napríklad systémy verejnej dopravy či významné športové stánky, a na detekciu možných hrozieb (napríklad výbušnín) za pomoci vycvičených psov.

Zvyšná časť financií vo výške troch miliónov eur je určená pre projekty na testovanie riešení, ktoré treba prijímať v prípade hrozby zo strany dronov. Komisia upozornila, že začiatkom jari budúceho roka pripravuje medzinárodnú konferenciu zameranú na ochranu verejných miest a svätostánkov rôznych náboženstiev.

Európska komisia predstavila novú stratégiu EÚ pre bezpečnostnú úniu 9. decembra. Stratégia sa vzťahuje na obdobie rokov 2020 až 2025 a zameriava sa na prioritné oblasti, v ktorých môže EÚ pomôcť členským štátom posilniť bezpečnosť všetkých obyvateľov Európy.

Viac o téme: TerorizmusKostolyBruselMešityEurópska úniaSynagógyEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu