Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Francúzsko má ešte ďaleko k svojmu cieľu zrušiť lockdown, tvrdí Salomon

(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsko má ešte "ďaleko" k svojmu cieľu znížiť počet nových prípadov ochorenia COVID-19 pod 5000 denne, čo je hranica, pri ktorej vláda sľúbila zrušiť lockdown (zatvorenie krajiny). V pondelok to oznámil riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérome Salomon, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že lockdown ukončí 15. decembra, ak prípady infekcie počas druhej vlny pandémie klesnú k hranici 5000 za deň. Ale tento cieľ zrušiť cestovné obmedzenia v období koncoročných sviatkov je ohrozený, uviedol v pondelok Salomon s tým, že ciele vlády bude "veľmi ťažké" splniť. "Napriek všetkej našej snahe stále čelíme vysokému riziku, že zasa nastane prudký skok v krivke epidémie," uviedol Salomon na tlačovej konferencii a doplnil, že počet nových infekcií neklesol už niekoľko dní.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Koncom októbra zaznamenávali denne až 50.000 - 60.000 prípadov nákazy a minulý týždeň klesol počet infekcií na priemerných 10.000 za deň. V posledných dňoch sa však tento pokles sploštil. Francúzsko hlásilo v nedeľu 11.022 nových infikovaných za posledných 24 hodín. A počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti dosiahol 3210, čo je nad cieľovým maximom 3000 pacientov.

Francúzsko zaviedlo druhý lockdown 30. októbra. Obmedzenia boli zmiernené 28. novembra, keď sa mohli znovu otvoriť prevádzky predávajúce tovar a poskytujúce služby, pokladané za "nie nevyhnutné", napríklad kníhkupectvá a kaderníctva. Bary a reštaurácie sú však stále zatvorené a ľudia ešte musia vyplniť formulár povolenia, ak chcú odísť z domu. Celkový počet úmrtí vo Francúzsku od začiatku pandémie dosiahol 55.521.

Viac o téme: FrancúzskoKoronavírusLockdownJérome Salomon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu