Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Gréckeho premiéra kritizujú za nedodržiavanie epidemiologických opatrení

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

ATÉNY - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis bol v piatok terčom kritiky za nedodržiavanie prísnych epidemiologických opatrení. Jeho vláda zároveň čelí obvineniam z uvádzania nepresných údajov o prípadoch nákazy a úmrtiach na ochorenie COVID-19. Informovali o tom britský denník The Guardian a agentúra AFP.

Tamojší verejný prokurátor tento týždeň vyzval na vyšetrenie gréckeho Úradu verejného zdravotníctva (EODY). Dôvodom sú podozrenia, že rôzne pobočky EODY uchovávajú vlastné dátové súbory, čo má za následok, že údaje o počte nakazených v krajine sú nepresné až zavádzajúce, píše The Guardian. Vláda tvrdenia odmieta a považuje ich za "konšpiračné teórie".

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Samotný Mitsotakis čelí kritike za porušovanie prísnych obmedzení, ktoré zaviedla jeho vláda. Minulý týždeň boli medializované fotky a videozáznam premiéra a jeho ženy na cyklistickom výlete v pohorí Parnitha, približne 45 kilometrov od ich bydliska v Aténach. Mitsotakis sa na výlete fotil s piatimi mužmi, pričom ani jeden nemal nasadené rúško. V krajine pritom platí obmedzenie vychádzania pod hrozbou pokuty 300 eur a povinnosť nosenia rúšok.

V Grécku v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo už viac ako 2800 ľudí a vyše 600 je hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V piatok úrady oznámili 1600 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informuje AFP.

Viac o téme: OpatreniaPremiérGréckoKoronavírusNedodržiavanieKyriakos MitsotakisCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu