Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Poľsko spustí očkovanie zrejme vo februári

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

VARŠAVA - Očkovanie na nový koronavírus by sa v Poľsku malo začať predbežne vo februári budúceho roka, s tým, že bude bezplatné a dobrovoľné. Oznámil to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki, píše agentúra DPA.

"Očkovanie prebehne zadarmo, dobrovoľne a v dvoch dávkach," priblížil Morawiecki. Vakcína bude najprv podaná zdravotníckemu personálu, následne starším ľuďom od 65 rokov, ako aj pacientom v ošetrovateľských zariadeniach. Ako ďalšie skupiny v poradí budú zaočkovaní vojaci, policajti a hasiči. Očkovanie bude prebiehať v ordináciách všeobecných lekárov, na mobilných očkovacích staniciach, ako aj v nemocniciach, ktoré boli zriadené špeciálne pre pacientov s ochorením COVID-19.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Predseda vlády uviedol, že Poľsko, ktoré má 38 miliónov obyvateľov, si už u výrobcov objednalo 45 miliónov dávok vakcín. Poľská vláda plánuje v decembri spustiť informačnú kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť ochotu občanov dať sa zaočkovať voči koronavírusu SARS-CoV-2. Náklady na vakcinačný program odhadol Morawiecki na zhruba päť až desať miliárd zlotých.

Poľsko v stredu presiahlo hranicu jedného milióna nakazených koronavírusom, ako vyplýva z aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva. Pribudlo 13.800 nových prípadov nákazy a viac než 600 úmrtí. Od začiatku pandémie už podľahlo koronavírusovému ochoreniu viac ako 18.200 ľudí. Aktívnych prípadov je tam momentálne vyše 370.000.

Viac o téme: OčkovaniePoľskoKoronavírusMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu