Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Poľsko sa k vakcíne dostane zrejme v januári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

VARŠAVA - Prvé dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by mohlo mať Poľsko k dispozícii už v januári. Uviedol to v piatok šéf kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Premiér Mateusz Morawiecki v stredu povedal, že očkovanie na nový koronavírus by sa v krajine malo začať predbežne vo februári budúceho roka. "Podobne ako v iných krajinách to vyzerá tak, že Poľsko sa k prvým dávkam očkovacej látky dostane už v januári, keďže schvaľovací proces (vakcíny) prebehne koncom decembra a začiatkom januára," povedal Dworczyk pre verejnoprávny rozhlas.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Odhadol, že očkovanie populácie by malo prebiehať na približne 8000 miestach. Morawiecki uviedol, že Poľsko, ktoré má 38 miliónov obyvateľov, si už u výrobcov objednalo 45 miliónov dávok vakcín. Vakcínu najprv podajú zdravotníckemu personálu, následne starším ľuďom od 65 rokov, ako aj pacientom v ošetrovateľských zariadeniach. Ako ďalšie skupiny v poradí budú zaočkovaní vojaci, policajti a hasiči.

Poľská vláda plánuje v decembri spustiť informačnú kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť ochotu občanov dať sa zaočkovať voči koronavírusu SARS-CoV-2. Náklady na vakcinačný program odhadol Morawiecki na zhruba päť až desať miliárd zlotých (1,12 - 2,24 mld. eur). Poľsko v stredu presiahlo hranicu jedného milióna nakazených koronavírusom. Od začiatku pandémie už v krajine podľahlo koronavírusovému ochoreniu 18.828 ľudí.

Viac o téme: VakcínaPoľskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu