Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruské jednotky v Podnestersku porušujú územnú celistvosť Moldavska, hovorí Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

KIŠIŇOV - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok odmietol výzvu na stiahnutie ruských jednotiek z Podnesterskej republiky, s ktorou prišla novozvolená moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok na tlačovej konferencii po videokonferencii ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v mene Aliancie uviedol, že Rusko rozmiestnením svojich síl v Podnestersku porušuje územnú celistvosť Moldavska."Prítomnosť ruských jednotiek v Moldavsku a v ďalších krajinách v bezprostrednom susedstve NATO je napriek vôli národných vlád ďalším prejavom nerešpektovania medzinárodného práva a územnej celistvosti susedných krajín zo strany Ruska," povedal Stoltenberg. Šéf NATO pripomenul, ako "Rusko nelegálne anektovalo Krym, ako pokračuje v destabilizácii východnej Ukrajiny, (...) ruské jednotky sa nachádzajú v častiach Gruzínska", ako aj v Moldavsku - v Podnestersku.

Ruské jednotky boli rozmiestnené v medzinárodne neuznanom Podnestersku - úzkom pásme územia hraničiaceho s Ukrajinou -, pred 28 rokmi - po tom, ako tento proruský región odtrhol od Moldavska po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, pričom separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Ozbrojený konflikt, ktorý tento proces sprevádzal, si vyžiadal asi 1500 mŕtvych. Výzvy Kišiňova na stiahnutie ruských vojakov Moskva dlhodobo odmieta s tým, že "mierové jednotky" chránia ruskú menšinu a zostanú v regióne až do vyriešenia sporov. Proeurópsky orientovaná Sanduová v pondelok na svojej prvej tlačovej konferencii od víťazstva vo voľbách vyzvala na stiahnutie ruských jednotiek z Podnesterska a uviedla, že "ich prítomnosť nikdy nebola odsúhlasená z moldavskej strany".

Dodala, že Moldavsko "už dávno trvá na tom", aby ruské jednotky nahradili civilní pozorovatelia v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Lavrov uviedol, že Sanduovej návrh "ťažko pomôže procesu urovnania" a Moskva "sotva bude schopná akceptovať také pomerne nezodpovedné požiadavky". Dodal, že "dobré vzťahy znamenajú zohľadnenie vzájomných záujmov a tých dohôd, ktoré sa dosiahli skôr".

Sanduová, 48-ročná bývalá moldavská premiérka, porazila v novembrových prezidentských voľbách úradujúceho prezidenta Igora Dodona, ktorý má podporu Moskvy. Sanduová sľúbila vyvážené vzťahy s Ruskom aj so Západom. Očakáva sa, že prezidentskú funkciu prevezme koncom decembra. Rusko, ktoré sa v tomto roku vyrovnávalo s protestnými hnutiami v bývalých sovietskych republikách Bielorusko a Kirgizsko, vo voľbách v Moldavsku podporilo Dodona. Aj Dodon označil Sanduovej výroky na adresu Ruska za nezodpovedné a vyslovil predpoklad, že budú mať negatívny vplyv na vzťahy oboch štátov v budúcnosti.

Viac o téme: CelistvosťRuskoMoldavskoPodnestersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu