Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Proeurópska prezidentka Sanduová sa ujala úradu: Podporila ju aj Čaputová

Nová moldavská prezidentka Maia Sanduová Zobraziť galériu (3)
Nová moldavská prezidentka Maia Sanduová (Zdroj: SITA/AP/Roveliu Buga)

KIŠIŇOV - Nová moldavská prezidentka Maia Sanduová zložila vo štvrtok prísahu a ujala sa úradu. Stala sa tak prvou ženskou prezidentkou v histórii tejto bývalej sovietskej republiky, informovala agentúra AFP.

Proeurópsky orientovaná Sanduová v novembrových voľbách prekvapivo zvíťazila nad Ruskom podporovaným prezidentom Igorom Dodonom. Stredopravá politička, ktorý predtým pracovala pre Svetovú banku, bola slávnostne inaugurovaná za účasti poslancov a sudcov Ústavného súdu. Dodon a poslanci jeho strany sa inaugurácie nezúčastnili.    

"Vyčistíme túto krajinu, zlodeji budú vo väzení a nie vo vedení krajiny," uviedla nová moldavská prezidentka, zopakujúc tak sľuby zo svojej kampane. Sanduová vo svojom inauguračnom príhovore tiež uviedla, že predčasné voľby sú "jediným spôsobom ako očistiť parlament a nastoliť spravodlivosť v krajine".

Tisíce priaznivcov Sanduovej ju po slávnostnej inaugurácii zdravili pred Palácom republiky v Kišiňove a skandovali "Maia Sanduová a ľudia!" a "Ľudia vás milujú!" Sanduová potom spolu s členmi svojej Strany akcie a solidarity išla do prezidentského paláca na ceremóniu, kde jej Dodon oficiálne odovzdal úrad.

Maia Sanduová zvíťazila v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Roveliu Buga)

Deň pred Sanduovej inauguráciou podal moldavský premiér Ion Chicu podal demisiu a spolu s ním odstúpila aj celá prorusky orientovaná vláda. Premiér po stretnutí s odchádzajúcim prezidentom Dodonom povedal, že demisiou chce uvoľniť cestu pre konanie predčasných volieb.

Začiatkom decembra vyšlo do ulíc v Kišiňove asi 20.000 demonštrantov požadujúcich predčasné voľby po tom, čo poslanci prijali zákon, podľa ktorého ministerstvo bezpečnosti a informácií už nebude podriadené hlave štátu, ale parlamentu. Tento krok bol vnímaný ako posilnenie právomocí parlamentu, kde majú prevahu proruskí socialisti podporujúci prezidenta Dodona.

Európski prezidenti vrátane Čaputovej podporili novú prezidentku

Sedem európskych prezidentov, vrátane prezidentky SR Zuzany Čaputovej, vyjadrilo listom podporu novej moldavskej prezidentke Maii Sanduovej. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Prezidenti v liste blahoželajú novej prezidentke k jej inaugurácii do funkcie. List okrem slovenskej prezidentky podpísali prezident Litvy Gitanas Nauseda, poľský prezident Andrzej Duda, estónska prezidentka Kersti Kaljulaid, rumunský prezident Klaus Iohannis, lotyšský prezident Egils Levits a prezident ČR Miloš Zeman.

Proeurópska prezidentka Sanduová sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Maia Sanduová dostala silný mandát od občanov Moldavskej republiky, ktorí očakávajú zmeny, ambicióznejší reformný program, demokraciu a užšie väzby s EÚ. V tejto súvislosti vyjadrujeme úplnú podporu Maii Sanduovej a jej úsiliu o konsolidáciu vykonávania reforiem založených na demokratických hodnotách, základných slobodách a vláde zákona," uvádza sa v liste.

Prezidenti v liste ďalej vyhlasujú, že stoja za prezidentkou Sanduovou v jej úsilí o vytvorenie funkčného demokratického systému v krajine, ktorý odráža vôľu moldavského ľudu. Sú tiež pripravení podeliť sa s ich skúsenosťami s reformami a európskou integráciou, ktoré by mohli prispieť k prosperite a blahu Moldavska na jeho ceste k Európskej únii. "Znovu opakujeme našu neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Moldavska a európskej ceste zvolenej jeho občanmi," píše sa v liste.

Viac o téme: MoldavskoZuzana ČaputováMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu