Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V nemeckom meste vošlo auto na pešiu zónu: VIDEO Hlásia mŕtvych a zranených

Za volantom mal sedieť 51-ročný Nemec. Zobraziť galériu (5)
Za volantom mal sedieť 51-ročný Nemec. (Zdroj: Twitter/Disclose.Tv)

TRIER - V meste Trier na západe Nemecka vošlo dnes auto na pešiu zónu. Na mieste zomreli štyria ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, informovala s odvolaním sa na miestnu políciu agentúra DPA. Príčina incidentu nie je jasná. Vodiča, 51-ročného Nemca žijúceho v okolí mesta, policajti zadržali a teraz ho vypočúvajú.

"Zadržali sme jednu osobu a zaistili auto. Dvaja ľudia podľa prvotných poznatkov zomreli," uviedla na twitteri tamojšia polícia. Zároveň vyzvala, aby sa ľudia miestu udalosti vyhli. Oblasť policajti uzavreli. Nad mestom krúžia vrtuľníky, informoval miestny denník Trierischer Volksfreund.

V nemeckom meste vošlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Schmitz, lokalo.de)

Primátor Wolfram Leibe uviedol, že okrem mŕtvych zostalo na pešej zóne až 15 zranených. Niektorí z nich majú vážne zranenia. Čin označil za takzvaný "amoklauf", teda čin šialeného vodiča. Leibe dodal, že o život prišlo zrejme aj jedno dieťa.

Za volantom sedel podľa polície 51-ročný muž z okresu Trier-Saarburg, ktorý sa nachádza v okolí mesta. 

V nemeckom meste vošlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Harald Tittel/dpa via AP)

Vozidlo sa podľa portálu Lokalo.de pohybovalo pešou zónou rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu. Očití svedkovia podľa stanice SWR uviedli, že muž vrazil s autom do ľudí úmyselne. Po náraze ich katapultovalo do vzduchu a dopadali na zem.

V nemeckom meste vošlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Harald Tittel/dpa via AP)

Podľa stránky denníka Trierischer Volksfreund ide o sivé terénne vozidlo Range Rover. 

Do Trieru, ktorý leží neďaleko hranice s Luxemburskom, sa už vydala Malu Dreyerová, premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na Twitteri napísal, že je otrasený tým, čo sa stalo. "Naše myšlienky sú s príbuznými obetí, s mnohými zranenými a so všetkými, ktorí sú v tomto okamihu v nasadení, aby pomohli postihnutým," uviedol Seibert.

Útok v Trieri si vyžiadal štyri obete

Ďalšími obeťami sú 25-ročná a 73-ročná žena z Trieru a 45-ročný muž. Pätnásť osôb utrpelo zranenia, z toho štyri ťažké, objasnil minister vnútra spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Roger Lewentz. Zhruba 24 ľudí utrpelo šok. Polícia muža zadržala už štyri minúty po tom, čo o 13.57 h prijala prvý tiesňový hovor, uviedol tamojší policajný prezident Franz-Dieter Ankner. Muž kládol pri zatýkaní výrazný odpor. Na základe doterajších výsledkov vyšetrovania nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o politicky či nábožensky motivovaný čin alebo akt terorizmu. Muž sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe a stále prebieha jeho výsluch.

Ako povedal prokurátor Peter Fritzen, z predbežnej správy lekára, ktorý muža vyšetril, vyplýva, že môže trpieť psychickými problémami. Toto podozrenie však ešte musí potvrdiť odborný lekár - nariadené je vypracovanie psychiatrického posudku. V čase spáchania skutku bol muž navyše pod vplyvom alkoholu a v krvi mu namerali 1,4 promile. Podľa prokurátora si vozidlo pred časom požičal a následne v ňom niekoľko dní žil.

Prokuratúra vedie vyšetrovanie vo veci podozrenia zo štvornásobnej vraždy, viacnásobného pokusu o vraždu a viacnásobného ublíženia na zdraví. V stredu bude muž, ktorý sa narodil v Trieri a žije v okrese Trier-Saarburg, predvedený pred miestneho sudcu. Doteraz nebol trestaný. Zatiaľ nie je jasné, či bude naňho vydaný zatykač, alebo ho umiestnia v uzatvorenej psychiatrickej nemocnici, ak sa potvrdí, že trpí psychickými problémami. Starosta Trieru Wolfram Leibe sa na tlačovke poďakoval takmer 700 zasahujúcim policajtom a záchranárom. Centrum Trieru zostáva naďalej uzatvorené.

Počet obetí útoku sa zvýšil na päť, zraneniam podľahla 52-ročná žena

Počet obetí utorňajšieho incidentu, pri ktorom 51-ročný Nemec narážal autom do chodcov v pešej zóne v nemeckom meste Trier, sa zvýšil na päť. Piatou obeťou sa stala 52-ročná žena, ktorá utrpela ťažké zranenia, uviedla v utorok večer agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu. Zranených po úmrtí 52-ročnej ženy zostáva 14 osôb.

"Táto udalosť otriasa celým Nemeckom," povedal v utorok v meste Trier minister vnútra spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Roger Lewentz. Páchateľ podľa neho konal cielene a s autom kľučkoval, aby zasiahol čo najviac ľudí.

"Zo správy z Trieru som veľmi smutná," uvádza sa vo vyhlásení nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré zverejnil na Twitteri jej hovorca Steffen Seibert. Kancelárka vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným ľudí, ktorí boli náhle a násilne vytrhnutí zo života. Ťažko zraneným zaželala veľa síl. Starosta Trieru Wolfram Leibe uviedol, že išlo o "najčernejší deň v meste Trier od konca druhej svetovej vojny".

Viac o téme: Pešia zónaTrier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu